La Fiscalia de Barcelona ha confirmat que ha obert diligències d'investigació per aclarir si les piulades que ha rebut la família que a través del TSJC ha aconseguit que s'imposi el 25% d’hores en castellà a la classe del seu fill de P5 a Canet de Mar poden ser constitutives de delicte. La portaveu de la Fiscalia ha detallat que per ara han rebut dues denúncies perquè ho investigui: de Vox i Hablamos Español. L'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) assegura que també ha denunciat a la Fiscalia les “amenaces” rebudes pels pares del menor de l’escola Turó del Drac en considerar que poden ser constitutives d’un delicte d’odi. La Fiscalia qualifica la investigació de “prematura”, ja que espera ara rebre les piulades i analitzar-les, així com identificar els seus autors.

 

La presidenta de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), Ana Losada, va informar ahir Efe que han denunciat aquest setge a la família de Canet de Mar a les xarxes socials. I va assegurar que s’estan fent recollides de signatures al centre i actuacions des de l’associació de mares i pares del centre (AMPA). Segons Losada, “nombrosos ciutadans, particulars i entitats estan insultant la família i amenacen d’apedregar-los i els diuen colons”. Fins i tot, indica que afirmen que “s’ha de deixar sol el nen a classe” i fer-li el buit.

Per ara, no han transcendit els noms d’aquesta família. Amb tot, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat la Generalitat a vetllar per la seguretat del menor. Els partits espanyolistes no han perdut l’oportunitat per fer campanya novament contra la llengua catalana i la immersió lingüística, aprovada amb consens, mentre des de la plataforma Som Escola es promouen noves mobilitzacions.

El 25% ja s’aplica

L’AEB va denunciar que no es complia la mesura cautelar imposada pel TSJC, fet desmentit per la Generalitat. I és que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va confirmar ahir que la classe d’aquest centre educatiu ja imparteix el 25% de les classes en castellà, i va lamentar que no s’hi podia fer res i va lloar la gran tasca de la immersió lingüística en generacions a Catalunya. Les xarxes socials també s’han omplert de suport a la resta de famílies de la classe de P5 que ha hagut de canviar el sistema educatiu dels seus fills per una única petició.

 

En el cas del centre de Canet de Mar, la sala contenciosa administrativa del TSJC reprodueix la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 2010 i d'altres, que protegeixen el castellà, i resol: "Partint de la consideració del català com el centre de gravetat del sistema educatiu, fixar la mínima presència del castellà com a llengua vehicular, en el curs i la classe on la filla del recurrent segueix els seus estudis, en un 25% de les hores efectivament lectives, que han d'impartir-se en aquesta llengua oficial, a més de l'àrea, matèria o assignatura lingüística corresponent al seu aprenentatge, almenys en una altra àrea o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal. A més, dona el termini d'un mes per aplicar-ho i condemna la Generalitat a pagar les costes, fins a un límit de 800 euros.

La judicialització de l’escola ha tornat quan el Tribunal Suprem, el novembre passat, no va admetre a tràmit el recurs de la Generalitat contra la imposició del 25% de castellà a les escoles de Catalunya. Des d’Educació s’insisteix que el que cal demostrar és que els alumnes assumeixin coneixements de castellà i de català, i no imposar quotes.

 

Foto principal: La Ciutat de la Justícia de Barcelona, seu de la Fiscalia / ACN