La Fiscalia advoca perquè la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela mantingui la seva investigació al Govern català, els càrrecs dels Mossos i els presidents de les entitats independentistes perquè entén que en cas d'enviar-la al Tribunal Suprem s'acumularia en una macrocausa que alentiria el cas.
Aquest és un dels arguments que ha esgrimit la Fiscalia en la seva resposta al jutge del Suprem Pablo Llarena, que va demanar al ministeri fiscal, a la jutgessa Lamela i a la resta de parts la seva opinió sobre la possibilitat que la causa que porta aquesta magistrada a l'Audiència Nacional es traslladés a l'alt tribunal, on ja estan sent investigats diversos diputats aforats.
Segons han informat fonts fiscals, el ministeri públic ha plantejat que la investigació dels no aforats, com és el cas de l'expresident Carles Puigdemont i els seus exconsellers, així com l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero i els líders de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ha de seguir portant-la l'Audiència.
Adverteix, no obstant això, que la seva condició pot canviar si són elegits diputats autonòmics en els pròxims comicis del 21 de desembre, ja que en aquest cas passarien a estar aforats i s'hauria de tornar a emetre un dictamen sobre el seu futur processal.
Entitat pròpia
Creu el ministeri fiscal que la causa que s'investiga al Suprem contra els diputats i les dues que porta Lamela contra el Govern de Puigdemont, d'una banda, i els Mossos i Sànchez i Cuixart, per una altra, tenen entitat pròpia encara que estiguin totes relacionades amb la celebració del referèndum il·legal de l'1-O i la DUI.
Argumenta la Fiscalia que mantenir la investigació de l'Audiència Nacional evitaria una macrocausa, que no és convenient perquè alentiria l'actuació judicial, i destaca que el principi d'unitat d'actuació de la Fiscalia garantiria una aplicació uniforme de la llei en els dos òrgans judicials.
La Fiscalia considera que les actuacions d'uns i d'altres presenten característiques singulars i es poden analitzar de forma separada, especialment pel que fa a Sànchez i Cuixart i els agents autonòmics.
També fa especial èmfasi en els punts comuns dels aforats que investiga el Suprem i que, com membres de la Mesa del Parlament, van facilitar amb els seus vots el "procés" en una actuació que es va produir en sintonia.
Segons la Fiscalia, encara que tots els investigats tenien la mateixa finalitat de celebrar l'1-O i que es declarés la independència de Catalunya, les seves conductes s'emmarquen en àmbits separats i englobant-les totes en una sola causa s'unirien seqüències de fets diferents i, a l'hora, responsabilitats que poguessin ser molt diferents.
La resposta de Lamela
Un cop conegut el criteri de la Fiscalia, demà se sabrà si la jutgessa Lamela està a favor o en contra de l'acumulació de causes en el Suprem, encara que l'última paraula la tindrà sempre el magistrat d'aquest últim tribunal.
Aquesta magistrada va enviar a la presó incondicional a l'exvicepresident català Oriol Junqueras i a altres 7 consellers, va ordenar a Bèlgica la detenció i entrega de Puigdemont i altres quatre consellers, i prèviament havia acordat empresonar, sempre a petició de la Fiscalia, Sànchez i Cuixart.
En canvi, els integrants de la Mesa investigats per Llarena, inclosa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, van quedar en llibertat amb fiança.
Tots ells estan sent investigats pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per la seva actuació en el procés sobiranista català.