“No hi va haver consentiment, no hi va haver pregunta i no hi va haver resposta. Va ser sorprenent, inesperat i sense possibilitat de reacció de la víctima”. Després de set dies de judici a Luis Rubiales pel petó no consentit a Jenni Hermoso quan la selecció femenina va guanyar el Mundial de 2023, la Fiscalia conclou que la futbolista no va donar el seu consentiment a l’aleshores president de la Federació Espanyola de Futbol perquè li fes un petó a la boca. En les seves conclusions, Marta Durántez ha argumentat que el comportament de Rubiales encaixa en el delicte d’agressió sexual previst a la Llei del només sí és sí, que estableix que “només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que en consideració a les circumstàncies del cas expressin de manera clara la voluntat de la persona”. Els arguments que ha esgrimit la fiscal Marta Durántez han combinat la declaració de Jenni Hermoso i el que han narrat la resta de testimonis. A més, ha estat molt crítica amb les veus que han intentat desacreditar la versió de la futbolista i han rebaixat el seu comportament posterior. “Què volen que fes? Que l’empenyés? Que li donés una puntada de peu? Que l’insultés? Se li pot exigir això a la víctima per fer creïble la seva versió?”, s’ha preguntat.

 

“Va ser un petó no consentit, no hi ha cap dubte o cap dubte raonable suficient per dubtar”, ha insistit. “Podem dubtar de tot, però un dubte que ens porti a desvirtuar la poderosa prova de càrrec que s’ha practicat ha de ser raonable i que contradigui la declaració de la víctima i d’altres testimonis de càrrec”, ha afegit. Sobre el relat de Jenni Hermoso, ha defensat que la seva declaració va ser “rotunda i clara” i té “valor probatori suficient”, ja que “no existeix cap precedent d’animadversió o motiu espuri” que la porti a faltar a la veritat i que “hi ha una coherència total entre els fets narrats per ella i el seu comportament immediat i posterior”. “No sembla gaire congruent que si l’acte va ser consentit i no li va importar, des d’un primer moment tan immediat es trobés en un estat que necessités transmetre aquesta informació al seu germà i a dues jugadores i mostrés la sorpresa i l’estat de xoc en què es trobava davant la situació viscuda”, ha esgrimit. Així mateix, ha lamentat que Jenni Hermoso sigui recordada com “la del petó” pel “comportament de qui va cometre aquesta acció delictiva” i ha reiterat que la “humiliació” per a ella va ser “més gran” perquè aquest acte el va haver de “presenciar el món sencer”.

“Fins quan exigirem a la víctima d’una agressió sexual un comportament heroic?”

El discurs de la fiscal Marta Durántez també ha estat molt reivindicatiu. “Fins quan exigirem a la víctima d’una agressió sexual un comportament heroic? No tenia dret a celebrar un triomf esportiu de tanta entitat? Què li podem exigir que faci? Que se’n vagi a un racó a plorar? És menys víctima per això? Ha de mostrar un comportament? Per què no es fa amb altres delictes? Algú a qui robin i vagi a dinar és menys víctima?”, s’ha preguntat. “La meva actitud de com estigui no treu el que jo sento. No he ni d’estar plorant en una habitació ni m’he de llençar a terra quan va passar l’acte per donar a entendre que no em va agradar”, va subratllar Jenni Hermoso durant la seva declaració.

 

Així mateix, la fiscal ha mostrat el seu rebuig per haver hagut de formular preguntes per “demostrar que no va consentir i que clar que va afectar el seu estat d’ànim, la seva dignitat i la seva llibertat sexual”. “Com a fiscal, encara em produeix cert rebuig haver de continuar preguntant a les víctimes d’una agressió sexual per què reia, per què ho va celebrar, per què el seu comportament va ser de ser feliç i d’estar contenta”, ha verbalitzat. “Em veig obligada a revictimitzar a qui ja ha estat víctima”, ha lamentat.

A més, ha reprovat que es critiqués que Jenni Hermoso tardés uns dies a formalitzar la denúncia. “Em poden dir quan cal denunciar per creure la víctima? Un dia? Dues hores? Tres dies? Deu dies?”, s’ha preguntat. I ha insistit: “Preteníem que, en comptes d’anar a aixecar la copa, anés a la policia australiana? En comptes d’anar a la Moncloa o a celebrar el triomf a Madrid, anés a denunciar? En comptes d’anar a Eivissa a veure si aconseguia descansar, anés a denunciar?”. “Una víctima d’agressió sexual necessita temps de reflexió, d’assessorament, de consell”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!