La Fiscalia marroquina ha arxivat la investigació sobre la tragèdia del 24 de juny de 2022 a la frontera de Melilla, en la que van morir almenys 23 persones migrants —segons les xifres oficials, si bé ONG com Amnistia Internacional l'eleva a un centenar—, davant de "l'absència d'indicis de delicte". Segons han informat EFE fonts de Ministeri Públic marroquí, la investigació constata que hi va haver un "ús proporcional de la força" per part dels agents marroquins. És la mateixa conclusió a la qual va arribar la Fiscalia espanyola, que també va arxivar la investigació després de no veure delicte per part de les autoritats espanyoles en aquest episodi, que va passar quan prop de 1.700 migrants, la majoria sudanesos, van intentar accedir a la ciutat de Melilla forçant la porta del pas fronterer de Barrio Chino amb la ciutat marroquina de Nador i que van ser aplacats per les policies d'ambdós països.
El desembre de 2022, la Fiscalia espanyola va arxivar la investigació sobre les morts dels migrants que van intentar travessar la frontera el juny del mateix any i, d'aquesta forma, va exonerar de qualsevol responsabilitat al Ministeri d'Interior que lidera el ministre Fernando Grande-Marlaska, a la Guàrdia Civil i als agents que estaven sobre el terreny aquell fatídic dia, considerant que la seva actuació va ser proporcionada i dins de la regularitat. Segons la Fiscalia, les autoritats "van mantenir en tot moment una conducta proporcionada a la gravetat dels fets que s'estaven produint, consistents en l'atac massiu a una frontera espanyola;" fets que "justifiquen àmpliament l'actuació" fent servir "els mitjans necessaris i la força mínima imprescindible per reduir el grup d'estrangers que de forma violenta pretenia entrar il·legalment".
L'apreciació de la Fiscalia xoca amb la del Defensor del Poble, òrgan que encapçala el socialista Ángel Gabilondo, que a finals de 2022 va publicar una investigació sobre la tragèdia de Melilla, en la qual es conclou que les 470 devolucions en calent que les forces policials espanyoles van executar aquell 24 de juny van ser il·legals, d'acord amb la legislació espanyola i europea. Per la seva part, ONG de drets humans com Amnistia Internacional denuncien la "impunitat" de les autoritats responsables de la "massacre" i que sostenen que els centenars de migrants que van intentar creuar van ser aplacats per les policies d'ambdós països, morint alguns d'ells en una allau, i que després, molts d'ells ferits i sense atenció mèdica, van ser portats per força i abandonats en zones remotes del Marroc.
Per la seva part, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es remet a la investigació que va realitzar la Fiscalia General de l'Estat sobre el salt a la tanca de Melilla, en ser preguntat novament per la qüestió la setmana passada. "Una investigació àmplia, exhaustiva, i va concloure i va determinar que no hi havia hagut cap mena de responsabilitat per part de cap autoritat, cap funcionari espanyol. Amb la qual cosa jo em remeto a la investigació realitzada conforme a l'ordenament jurídic i en una democràcia plena com és el nostre país", va assenyalar.
Homenatge a Melilla pel segon aniversari
Precisament aquest dilluns 24 de juny, segon aniversari de la tragèdia, una desena de persones de diferents associacions han col·locat flors a la tanca fronterera de Melilla entre Espanya i el Marroc, en el pas de Barrio Chino. Aquest homenatge s'ha produït poc després d'un quart de nou del matí, l'hora en la qual el 24 de juny de 2022 van passar els fets. En aquest acte han participat representants de Coordinadora de Barris i Món en Moviment, dues associacions de Madrid que s'han desplaçat a Melilla, i membres de l'entitat de Melilla Mec de la Rue (MdLR). Des de l'acte s'ha instat a "fer memòria" del que va succeir per ajudar a "continuar renovant l'hospitalitat, a continuar renovant la denúncia i, sobretot, a continuar treballant col·lectivament perquè aquestes tanques caiguin."Ahir es va produir també una concentració en el centre de Melilla en la qual al voltant de mig centenar de persones, entre elles una vintena d'usuaris del Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI), van recordar a les víctimes del 24-J sota el lema "No més morts a la Frontera Sud".