El sumari de l'operació Volhov fa evident les reticències del ministeri fiscal davant dels seguiments a què la Guàrdia Civil va sotmetre amb autorització del jutge l'exdirigent de CDC David Madí, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell i el responsable de la Plataforma Proseleccions Catalanes, Xavier Vinyals, als quals, a més d'intervenir-los els telèfons durant mesos, se'ls va instal·lar micròfons als cotxes i se'ls va sotmetre a seguiments amb balises de geolocalització.
La documentació demostra com al llarg de tot un any la Fiscalia Anticorrupció va anar expressant els seus dubtes sobre la solidesa d'una operació que arrencava d'unes converses intervingudes 18 mesos enrere dels acusats amb Víctor Terradellas. En concret, qüestionava que s'hagués demostrat amb prou solidesa el suposat desviament de cabals públics per a la creació de criptomoneda, especialment tenint en compte que cap dels tres investigats tenia ja responsabilitat al Govern català i que la criptomoneda no és il·legal.
Negativa l'agost del 2019
Amb aquests arguments va respondre la Fiscalia Anticorrupció a l'escrit de la Guàrdia Civil del 27 d’agost del 2019 en què se sol·licitava obrir una peça separada per investigar possibles delictes de malversació i blanqueig per part de Madí, Vendrell i Vinyals, arran de les converses que havien intervingut el maig del 2018 amb Terradellas i a les quals es parlava de l’ús de criptomonedes al marge de la Hisenda Pública per finançar el procés.
En l'escrit de resposta del 28 d'agost del 2019, la Fiscalia assenyala les seves reticències i adverteix que no s’havia identificat amb la “claredat necessària” quins diners s’havien presumptament malversat per a l’ús de criptomonedes. Aquest text, que signa el fiscal Fernando Maldonado, qualifica de “precipitada” la petició de la Guàrdia Civil i reclama “nous indicis delictius” abans d’autoritzar una mesura “tan gravosa com és la intervenció telefònica de tres noves persones”.
Pròrroga, gener 2020
Però les escoltes es van acabar autoritzant i quan el 16 de gener del 2020 la Guàrdia Civil va demanar una pròrroga dels dispositius de seguiment a Madí, Vendrell i Vinyals, de nou la Fiscalia va respondre reclamant, el 20 de gener, més informació sobre els resultats obtinguts fins aquell moment amb aquestes mesures i "sobre les raons" que justificaven la seva continuació.
La Guàrdia Civil va respondre a aquesta petició argumentant que les “observacions telefòniques” estaven aportant dades de reunions que serien difícils de seguir sense ajuda de mitjans tècnics o es posaria en risc la investigació sense elles.
Autorització del jutge
Finalment, el magistrat del jutjat n. 1 Joaquín Aguirre va argumentar que es mantenien les circumstàncies i motius que van portar als seguiments i en un escrit del 24 de gener acorda la pròrroga dels dispositius de geolocalització als vehicles durant tres mesos més.
“Asenyala la Guàrdia Civil que els dispositius de balisa la pròrroga dels quals sol·licita estan sent d’utilitat per a la realització dels seguiments als investigats, els telèfons dels quals consten intervinguts i a més els seus vehicles tenen micròfons per captar les converses que tinguin als cotxes, per la qual cosa, la geolocalització és una mesura complementària dels citats micròfons”, argumenta.
La Fiscalia "S'OPOSA"
Davant d'aquesta decisió, de nou la Fiscalia va presentar un escrit, amb data 13 de juliol del 2020, per advertir que la petició es basava en converses registrades el maig del 2018, que cap dels investigats ocupava cap responsabilitat al Govern, que no s’havia identificat clarament els diners presumptament malversats per l'ús de la criptomoneda i que, per se, la creació d’aquesta moneda no es pot considerar com un delicte. En conseqüència, textualment s’assenyala a l'escrit en majúscules que “el Ministeri Fiscal S’OPOSA a la petició de la Guàrdia Civil” per la qual reclama nous indicis que expliquin la mesura.
Això no obstant, el seguiment va seguir endavant com en són testimoni les nombroses converses incloses al sumari.