La campanya islamòfoba de Vox per les últimes eleccions catalanes, el 14 de febrer, no constitueix cap delicte d'odi. Així ho ha decidit la Fiscalia, que ha arxivat la investigació sobre el vídeo que el partit ultra va difondre a les xarxes socials sota el lema "Stop islamització a Catalunya", ja que aquest estaria emparat per la llibertat d'expressió. Les imatges van ser denunciades per incitació al odi per part de diverses entitats musulmanes 

Segons ha informat eldiario.es, la Fiscalia resol que si bé la campanya es pot definir "com a mínim de desencertada o desafortunada", aquesta no deixa de ser "la manifestació d'una opinió". En el vídeo, com acostuma a fer el partit d'extrema dreta, es relacionava la immigració amb la delinqüència i fins i tot el gihadisme. Per això, la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), la Federació Islàmica de Catalunya (FIC), la Federació del Consell Islàmic de Catalunya (FCIC) i l'entitat Musulmans contra la Islamofòbia van decidir denunciar el vídeo, ja que consideraven que "incita a l’odi contra l'islam i els musulmans a Catalunya i Espanya". 

Atemptat del 17-A

El vídeo barrejava notícies relacionades amb la comunitat islàmica a Catalunya amb imatges de l'atemptat del 17 d'agost a les Rambles i Cambrils, representant els musulmans com "estrangers perillosos, sospitosos o potencialment terroristes". Aquest és un discurs habitual a Vox: intentar relacionar la delinqüència amb la immigració, motiu pel qual Twitter va suspendre la conta dels ultres a Twitter per una piulada xenòfoba. 

En un principi, les investigacions van recaure en el servei contra els delictes d'odi de la Fiscalia de Barcelona, però es van traslladar a Madrid perquè el vídeo es va publicar des de la seu nacional, a la capital de l'Estat. Llavors, el ministeri Públic va situar el vídeo en la campanya "molt bel·ligerant" de Vox contra la immigració abans de les eleccions. El vídeo va ser vist per 41.456 persones a Youtube i 54.900 persones a Twitter.

"Manifestació d'una opinió"

La Fiscalia es limita llavors a demanar que s'emmarqui el vídeo dins l'ideari de Vox, un partit "legítimament constituït i registrat". Així, tot i que el que s'exposa el vídeo "es pot qualificar de, com a mínim, desencertat o desafortunat en poder estigmatitzar a tot un col·lectiu", des d'un punt de vista jurídic, la Fiscalia creu que no implica cap delicte d'odi: "El vídeo no deixa de ser la manifestació d'una opinió, en aquest cas d'un partit polític en el lliure exercici de la llibertat ideològica i a expressar lliurement el seu pensament, idees i opinions". 

Des de Musulmans contra la Islamofòbia, el seu portaveu Ibrahim Miguel Ángel Pérez ha lamentat la decisió de la Fiscalia i ha obert la porta que la seva associació presenti directament una querella davant els jutjats. 

Visita a Ripoll

A banda de difondre aquest vídeo, durant la campanya electoral la plana major de Vox, com ara la líder a Madrid Rocío Monasterio, va acompanyar el candidat Ignacio Garriga a Ripoll i van definir el municipi com a "bressol del gihadisme". Allà, els veïns de la ciutat van rebre la comitiva de Vox amb cartells, clàxons i crits de "fora feixistes dels nostres pobles".

Vox va aprofitar la visita a Ripoll, on vivia l'imam acusat dels atemptats del 17-A per tornar a vincular la ciutat amb el terrorisme, i la immigració amb el "totalitarisme de l'islam". Després dels parlaments, la comitiva va caminar pels carrers del municipi. L'objectiu era arribar fins a la mesquita. Ho van aconseguir, seguits per grups d'antifeixistes i custodiats pels Mossos. En aquest sentit, Garriga va  assegurar que l'independentisme és "un enemic de la convivència" per haver permès que "l'islamisme" actuï amb llibertat: "Hem vingut a denunciar la creixent islamització a Catalunya". "Hem vingut a denunciar la situació que viuen els veïns de Ripoll, la que viuen altres a Salt i moltes regions del conjunt de Catalunya", va afegir. 

A la imatge principal, Santiago Abascal i Ignacio Garriga / Efe