La Fiscalia General de l'Estat no té la intenció de demanar que s'activi l'euroordre ni cap ordre de detenció internacional per a Clara Ponsatí. La consellera ha anunciat que reprenia la seva activitat a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia), on ja havia exercit com a catedràtica d'Economia i Ocupació. Ella mateixa ho va fer públic en una piulada i, segons les seves paraules, es va traslladar ja la setmana passada.
A més aquest cap de setmana es va poder veure Ponsatí en una manifestació a Londres. Davant els moviments anteriors d'altres consellers o de l'exportaveu de la CUP Anna Gabriel, la fiscalia havia demanat al jutge Pablo Llarena que activés l'ordre de detenció però aquest sempre s'hi ha negat.
Ara és el mateix ministeri públic que recorre als arguments del magistrat del Tribunal Suprem per no demanar novament l'ordre. La fiscalia ho demanarà quan hi hagi la interlocutòria de processament. És a dir, quan ja hi hagi definits tots els delictes i falti l'últim tràmit per anar a judici.
Aquest criteri és vàlid per a Carles Puigdemont i per a la resta de consellers a l'exili, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret.
El ministeri públic va demanar l'activació de l'ordre de detenció per a Carles Puigdemont quan va anar a Copenhaguen a fer una conferència. I la va tornar a demanar quan Anna Gabriel va fer públic que era a Suïssa. En els dos casos la resposta del jutge va sempre la mateixa: que no es tornaria a cursar fins que no s'haguessin definit els delictes. I és que justament això és clau a l'hora de creuar els codis penals dels diferents països per veure si realment hi ha possibilitats d'extradició.
En un comunicat, la fiscalia també explica que, tot i posicionar-se en contra de la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segons marca la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, tenen dret a ser jutjats en un termini de temps raonable i a quedar en llibertat en qualsevol moment de la instrucció del cas. En aquest sentit, recorda que el TEDH garanteix la revisió de la mesura cautelar i es podria aixecar un cop comprovat si persisteixen els indicis de delicte i els motius que van justificar la presó. En aquest cas, la reiteració delictiva.
De moment, cada vegada que algun dels presos polítics ha demanat la revisió o ha presentat un recurs per sortir de la presó, se li ha denegat al·legant que persisteix el risc de la reiteració delictiva.