La Fiscalia no es refia del tribunal del TSJC que jutja els exmembres soberanistes de la mesa del Parlament del 2019? És la pregunta que ha planat aquest dijous en els passadissos del Palau de Justícia, a Barcelona, quan el veterà fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio ha exposat a la vista que “ha estat informat” que els tres magistrats han parlat amb una de les magistrades de la sala 77 del TSJC, quan han fet un recés per deliberar sobre si continuar el judici després de la marxa d’un dels acusats, l’exvicepresident Josep Costa. El president del tribunal, Carles Mir, ha negat qualsevol contaminació, ha indicat que s’han vist en el pati, i que a més és una companya de la sala d’apel·lacions del TSJC. La insinuació de Pérez de Gregorio és insòlita i juristes que l’han presenciat es pregunten si la fiscalia descobreix així que tem que el tribunal d’enjudiciament -format a correcuita per les recusacions dels magistrats Jesús Maria Barrientos i Carlos Ramos- pugui absoldre l’expresident de la mesa del Parlament Roger Torrent, i els exmembres Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. O el veterà i aspre fiscal Pérez de Gregorio va per lliure?
Els dubtes sobre la imparcialitat del tribunal del TSJC verbalitzats pel fiscal Pérez de Gregorio s'encadenen amb la darrera acció de la Fiscalia. En concret, la fiscalia va presentar a una setmana del judici, i després de tots els entrebancs viscuts, un recurs contra la recusació del magistrat Carlos Ramos, que va ser apartat del tribunal jutjador de la Mesa del Parlament, la primera setmana d’agost i pel reclam de Josep Costa en posar en dubte la seva manca d’imparcialitat. La fiscalia no va presentar pas recurs per la recusació del president del TSJC, Jesús María Barrientos, aprovada i que va fer suspendre el judici, programat al juliol. Barrientos va ser substituït per la magistrada Marta Pesqueira, magistrada d’un jutjat de Primera Instància de Barcelona. I Ramos va ser substituït, al setembre pel magistrat Francisco Segura Sancho, membre de la sala d’apel·lacions del TSJC i expresident de l’Audiència de Lleida. S'ha alertat a la Fiscalia que els magistrats Mir i Segura absoldrien la Mesa del Parlament i per això calia fer tornar el magistrat Carlos Ramos? És una de les hipòtesis escoltades en els passadissos de l’alt tribunal. El magistrat Carles Mir, expert en dret penal i amb fama de garantista, és el ponent de la sentència, a més de president del tribunal.
El primer incident del fiscal
Ningú dubte que el judici a la segona mesa sobiranista del Parlament és la més estranya viscuda processalment parlant. Dos membres del tribunal d’enjudiciament (Barrientos i Ramos) van ser recusats i la sala 77 del TSJC (formada per sis magistrats del TSJC d’altres jurisdiccions) les van acceptar, quan en judicis anteriors s’havien descartat. El TSJC ha admès que li ha costat trobar magistrats voluntaris (en la llista anual que s’aprova) amb l’agenda lliure per formar el tribunal jutjador. I quan el tribunal està format, després d’endarreriments i recursos, la fiscalia posa pegues a darrera hora.
El primer dia del judici, dimecres, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio va ser el protagonista al final de la jornada, fent una inusual intervenció política en la vista, quan va afirmar que "circula la bola” que el judici a la Mesa del Parlament i d’altres processos contra independentistes catalans es retiraran dels jutjats per l’acord de “desjudicialització”, anunciat de forma genèrica i sense detallar pel PSOE i ERC. Tothom sap que el judici a la Mesa de Torrent no està en la taula de negociació, ja que no implica penes de presó. A què es referia el fiscal? I a qui advertia? Advertia al tribunal jutjador que no pot absoldre la Mesa del Parlament? O als seus superiors que no acceptarà retirar cap acusació ben fundada? El fiscal no va voler aclarir la seva intervenció als periodistes.
El que queda clar és que com la sala 77 del TSJC ha donat deu dies a les parts perquè valorin el recurs de la fiscalia en el cas del jutge Carlos Ramos, abans de resoldre si l’admet a tràmit, la seva decisió serà clau tant per a acusacions com per a les defenses per impugnar la sentència a la Mesa del Parlament. Per ara, el tribunal ha esquivat mines jurídiques, i el seu president, Carles Mir, ha estat considerat amb les parts i ha demanat “disculpes” als testimonis que aquest dijous havien de declarar al matí i han hagut de tornar al TSJC a la tarda.