La Fiscalia de València ha obert diligències d'investigació penal pels missatges de l'edil de Vox a l'Ajuntament de la capital valenciana Cecilia Herreros en el seu compte de 'X' sobre l'activista i exdiputat de Podemos a la Comunitat de Madrid Serigne Mbayé, del qual va dir que "torni al seu país". La decisió de la Fiscalia es produeix després que Compromís li traslladés aquests comentaris per considerar-los "xenòfobs, racistes i ofensius" i un atac "denigrant", segons va explicar la regidora Lucía Beamud quan va demanar que s'adoptessin accions legals davant de l'actitud de la regidora de Vox.

La fiscal delegada de delictes d'odi, Susana Gisbert, es farà càrrec d'aquestes diligències, que compten amb un termini de sis mesos per dur a terme la investigació, segons han confirmat fonts de Compromís. Segons aquest grup municipal, els missatges de l'edil de Vox poden incórrer en el delicte d'odi tipificat en el Codi Penal que sanciona als qui públicament fomenten, promouen o inciten directament o indirectament a l'odi, l'hostilitat, la discriminació o la violència contra un grup, parteix d'aquest o contra una persona determinada per raó de la seva pertinença a aquell.

Denúncia de Compromís per diversos missatges racistes

Compromís va ampliar a començaments d'aquest mes la denúncia davant de la Fiscalia amb nous missatges de la regidora de Vox, amb frases com "Tanta reconquesta per acabar pagant-los la invasió als moros" o "Fàstic. Són salvatges. Fora l'Àfrica de l'Europa civilitzada". El partit valencianista va argumentar davant de la Fiscalia que aquestes actituds "no poden quedar impunes, especialment d'una representant pública", per la qual cosa considerava que el ministeri públic "hauria de prendre les accions legals pertinents" en poder incórrer aquest missatge en un delicte d'odi tipificat en el Codi Penal. I afegia: "Tenim clar que aquesta regidora és una racista i no només pel seu comentari contra un activista dels drets humans sinó per l'historial que té a les seves xarxes socials", ha exposat Beamud. "És un racisme més que evident", va remarcar.

Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de València han demanat la destitució de l'edil de Vox a l'alcaldessa, María José Catalá (PP), que ha assenyalat que el ple ja ha aprovat una moció de rebuig de tot comentari racista. Per la seva part, Vox ha afirmat que s'han "descontextualitzat" els missatges de Cecília Herreros amb "mala fe".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!