La Fiscalia de Barcelona s’oposa que s’apliqui la llei d’amnistia a l’exconseller Santi Vila i a l’exvicepresidenta Joana Ortega en considerar que els judicis que tenen pendents “no estan dins de l’àmbit d’aplicació” de la norma, segons han informat els portaveus  de la Fiscalia a una consulta d’ElNacional.cat, aquest dimecres. L’exconseller Vila ha de ser jutjat pel  polèmic cas Sixena, on la Fiscalia li demana 2 anys d'inhabilitació a càrrec públic i una multa de 5.940 euros pel delicte de desobediència, com a l’exconseller Lluís Puig, que serà jutjat pel TSJC, en ser aforat perquè actualment és diputat de Junts, aquest novembre. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena també acusa Vila del delicte d'usurpació de funcions judicials i li demana onze mesos de presó i una multa de 62.000 euros. 

Per la seva part, Ortega és acusada  d’un delicte de trencament de condemna per la Fiscalia, que sosté no va complir la inhabilitació per la qual va ser condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver organitzat la consulta del 9-N del 2014, en haver ocupat el càrrec d’assessora en projectes transversals del Departament d’Empresa i Coneixement,  des del 17 de maig fins al 8 d’octubre del 2019, quan estaria inhabilitada,  i li demana una multa de 30.000 euros. 

La magistrada del Penal  20 de Barcelona, que ha de jutjar l’exconseller Vila, va ser la que va preguntar si se li havia d’aplicar l’amnistia, i la que finalment haurà de decidir si li aplica o no la norma de l’oblit penal. La defensa de Vila, exercida per la Generalitat, demana la seva absolució en considerar que no va cometre cap delicte pel que fa al retorn de les obres de Sixena, i alternativament,  que se li apliqui l'amnistia. En el cas d’Ortega, és el titular del Penal 10 de Barcelona qui ha de decidir ara si li aplica l’amnistia, i no hi ha més acusació que la Fiscalia, que s'oposa a suspendre-li la multa. La defensa d'Ortega demana la seva absolució.

El TSJC no aplica l’amnistia al 9-N

En el cas de la consulta del 9-N de 2014, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va condemnar el president Artur Mas i a les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega va resoldre, el juliol passat, que no els aplica la llei d’amnistia perquè la seva condemna d’inhabilitació a càrrec públic ja estava complerta. “Ja no existien antecedents penals pendents de cancel·lació, perquè havien quedat cancel·lats amb anterioritat”, afirma l’alt tribunal català. A més, les penes de multa imposades no són retornables amb unasentència ferma,  especifica la llei d’amnistia.

Artur Mas va ser condemnat a un any i un mes d'inhabilitació i a 36.000 euros de multa per desobediència greu al Tribunal Constitucional per haver organitzat a la consulta del 9-N de 2014. Recentment, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va descartar revisar el seu cas perquè el seu advocat es va despistar en contestar al tribunal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!