La fiscalia ha presentat davant del Tribunal Suprem un escrit en el qual s’oposa a la petició de suplicatori demanat per Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, que van ser elegits diputats i senador a les eleccions del 28-A. També rebutja deixar-los en llibertat.
Els advocats dels presos van demanar ahir dimecres al president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena, la remissió del corresponent suplicatori al president del Congrés dels Diputats per sol·licitar autorització per poder continuar amb el judici al procés en marxa contra els responsables del procés. El magistrat va demanar a les parts que es pronunciessin abans de prendre una decisió.
En el seu escrit d'al·legacions, els fiscals Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal expliquen que el suplicatori a les cambres "és exigible únicament" i "sempre amb caràcter previ" als "supòsits de detenció, inculpació o processament", els quals "no poden ser ampliats extensivament atès el caràcter restrictiu de la normativa reguladora dels aforaments".
Els fiscals aclareixen que el suplicatori "no està previst per a aquells supòsits en els quals l'adquisició de la condició de diputat o senador té lloc una vegada iniciat el judici oral en sentit estricte o en fase de recursos posteriors a una sentència definitiva", que seria el cas dels cinc presos electes el 28-A.
La fiscalia sosté que en el moment processal que es troba el judici al procés no és aplicable l’article 21 del reglament del Congrés que regula el suplicatori. A parer del ministeri fiscal, denegar el suplicatori suposaria suspendre la vista oral, cosa que considera impossible en el moment en què es troba.
Petició de llibertat
Quant a la petició de llibertat sol·licitada pels advocats dels cinc electes per tal que puguin exercir la seva tasca parlamentària, la fiscalia la rebutja per considerar, un cop més, que hi ha perill de fugida.
Els fiscals recorden que la presó provisional va ser acordada amb anterioritat a la seva decisió de concórrer a les eleccions, de manera que "els acusats eren plenament conscients que l'exercici efectiu del seu dret de participació política estava ja condicionat per la mesura cautelar".
A més, els representants del ministeri públic consideren que ser candidats o electes no ha de conduir a modificar la seva situació processal, ja que "si el dret de participació política ha de ser objecte d'una especial tutela en una societat democràtica, també ha de ser-ho l'interès de la Justícia".
Així fan seus els arguments del tribunal que fa unes setmanes va rebutjar posar-los en llibertat per a la campanya electoral en manifestar que en l'estat actual del judici, l'única mesura que exclou el risc de fugida, garanteix la seva presència en la vista oral així com l'elaboració de la sentència és la presó provisional.