Un cop més la fiscalia s'ha oposat que els presos polítics puguin obtenir permisos penitenciaris per treballar o tenir cura de familiars. Així el ministeri públic ha presentat davant del jutjat de vigilància penitenciària un escrit en el qual s'oposa al permís atorgat a Dolors Bassa per tenir cura de la seva mare. El fiscal sosté que Bassa té prou recursos econòmics per contractar una persona que tingui cura de la seva mare, cosa, afegeix, que no pot fer la majoria de la població reclusa.
Igualment, el ministeri públic torna a criticar l'administració penitenciària del Govern, a qui acusa de voler deixar sense efecte la sentència del Tribunal Suprem.
Dolors Bassa va sortir per primer cop de la presó de Puig de les Basses en aplicació de l'article 100.2 el 17 de febrer passat. La junta de tractament del centre penitenciari la va autoritzar a deixar la presó tres dies a la setmana durant vuit hores al dia per tenir cura d'un familiar d'edat avançada, la seva mare.
Al seu escrit, la fiscalia argumenta: "No hem d'oblidar que la interna té la suficient capacitat econòmica per permetre's assumir el cost de contractar una persona perquè pugui assistir la seva mare, la qual cosa no pot predicar-se de la gran majoria de la població reclusa, però és més, tenir pares grans susceptibles de requerir cures i atenció no és exclusiu de la interna, sinó d'un gran nombre d'interns, i no per això gaudeixen de l'aplicació de l'article 100.2".
El ministeri públic, a més a més, afirma que la cura de la mare no té cap relació amb els delictes comesos i, per tant, "no es pot considerar part del tractament penitenciari". "L'àrea familiar no guarda cap relació amb la tipologia delictiva per la qual la interna compleix condemna", apunta la fiscalia, que remarca que Bassa no va cometre els delictes "a causa d'unes relacions familiars desestructurades", sinó en la seva qualitat de consellera.
Deixar sense contingut la sentència
El ministeri públic critica que les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig dels Basses i Mas d'Enric hagin aplicat el 100.2 a set dels nou presos condemnats en el judici al procés, en considerar que tenen "la pertinaç voluntat d'anar deixant a poc a poc, però sense pausa, sense contingut la sentència de 14 d'octubre de 2019", a més de reiterar que hi ha una voluntat d'atorgar de forma generalitzada un règim de semillibertat.
Com ja va fer amb els anteriors recursos als permisos de Cuixart o Sànchez, retreu a les autoritats penitenciàries que amb aquests permisos només busquen buidar de contingut la sentència del judici al procés i aplicar un "segon grau i mig".