Res. La Fiscalia Superior de Catalunya rebutja que s'investigui el jutge Joaquín Aguirre pels delictes de prevaricació i malversació de fons, denunciats pel president a l'exili, Carles Puigdemont, el juliol passat. Puigdemont, juntament amb el director de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i l'advocat de tots dos, Gonzalo Boye, va presentar una querella contra el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona per haver-los investigat de forma irregular en el cas Volhov, una suposada ingerència russa a l'independentisme català. Cinc mesos després de presentar-la, la Fiscalia demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la desestimi perquè “no hi ha indicis dels fets imputats”, segons l'escrit publicat aquest dilluns.

A la querella, Boye assegurava que el jutge Aguirre havia prevaricat perquè havia desobeït l'ordre de l'Audiència de Barcelona que l'ordenava aturar la investigació de la peça 2 del cas Volhov sobre la suposada trama russa del procés. El jutge, però, va obrir una nova peça que va anomenar ingerència russa, a partir de tot l'investigat i des de la peça no tancada de les fundacions Catmon i Igman, del cas Diputació, sobre suposades subvencions irregulars a entitats properes a Convergència. Amb aquesta nova peça, el jutge Aguirre va denegar l'amnistia i va fer una exposició raonada elevada al Tribunal Suprem perquè investigui els presidents Artur Mas i Puigdemont i una desena més de persones. La majoria d'advocats dels encausats van presentar un recurs contra aquesta decisió a l'Audiència de Barcelona, pendent de resoldre, que també qualificava d'irregular aquesta acció. La Fiscalia, però, no ho comparteix.

 

“No és una resolució injusta”

En l'informe, la fiscal Assumpta Pujol afirma que la resolució del magistrat Aguirre “no és una resolució injusta”, tal com exigeix el Tribunal Suprem dels delictes de prevaricació, en què hi ha d'haver una acció objectiva, però també subjectiva, en la qual el magistrat sigui conscient de la irregularitat que comet. Hi afegeix que el magistrat Aguirre “ha fet una opció jurídicament acceptable i possible” amb la creació de la nova peça sobre la ingerència russa, en la interlocutòria del 21 de juny passat.

Fins i tot, la fiscal Pujol hi assegura que Puigdemont, Alay i Boye exposen uns fets “no ajustats a la realitat” perquè sosté que la peça 2 del cas Volhov “no era sobre la trama russa”, sinó que el magistrat va obrir-la el juliol de 2019 pels delictes de malversació de fons i blanqueig, quan la Guàrdia Civil va aportar-li unes converses que l'exdirigent convergent Víctor Terradellas va tenir i va guardar al seu mòbil, amb David Madí i Xavier Vendrell, i també s'investigava Xavier Vinyals. S'oblida, però, la fiscal, de detallar que en aquestes converses, Terradellas deia a Madí i Vendrell, en converses diferents, que s'havien promès 10.000 soldats russos i “el president es va cagar a les calces”, en paraules de Terradellas.

L'Audiència de Barcelona va criticar el jutge Aguirre per convertir la peça 2 del cas Volhov “en un repositori d'informes policials” i per això li va ordenar no prorrogar més la investigació i aturar-la l'agost del 2023. La fiscal ho comparteix, però avala l'actuació del jutge d'anar agafant els informes i fent peces “en el moment oportú” davant la “cristal·lització progressiva” de la investigació. I, sense indicis de prevaricació, la fiscal també descarta la malversació de fons per part del magistrat, en haver canviat la instrucció de la Guàrdia Civil a la policia espanyola i encarregat noves actuacions.

Ara, el magistrat Carlos Ramos, instructor del TSJC, haurà de decidir si desestima o no la querella contra el magistrat Aguirre, que està a les portes de jubilar-se. L'Audiència de Barcelona també ha de resoldre els recursos dels encausats per la suposada trama russa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!