La Fiscalia de la Comunitat de Madrid s'ha oposat a la suspensió cautelar de la comissió rogatòria d'Andorra contra Mariano Rajoy, mesura que havia sol·licitat l'expresident del govern espanyol en el marc de l'Operació Catalunya. El ministeri públic dona així el seu vistiplau a l'auxili judicial i respon a la crida del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid, que havia paralitzat la comissió rogatòria fins que tant l'Advocacia de l'Estat com la mateixa Fiscalia es pronunciessin al respecte —abans d'aquest dijous a les 14.00 hores—. Ara, llavors, falta que es pronunciï l'Advocacia de l'Estat.
Segons la Fiscalia, l'argument de Rajoy per a la suspensió cautelar encobreix "realment" un judici sobre l'actuació del jutjat d'instrucció 32 de Madrid i la secció de l'Audiència Provincial —que ja van rebutjar suspendre cautelarment l'execució de la comissió rogatòria per la via penal—. L'escrit del ministeri públic també subratlla que el "qüestionament" que es fa a l'actuació de la Direcció General de Cooperació Internacional de donar curs a la comissió rogatòria d'Andorra "seria en el seu cas un examen de legalitat ordinària" que no vulnera el dret a la igualtat.
L'argument de Rajoy
La defensa al·lega que l'expresident espanyol va veure vulnerats els seus drets perquè el jutjat, quan va donar tràmit a l'esmentada comissió rogatòria, no va realitzar el "previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional". L'Audiència Provincial de Madrid li va donar la raó per considerar que el jutjat hauria d'haver estimat els recursos contra la comissió rogatòria d'Andorra, però va precisar que no podia admetre els recursos de queixa perquè la jutge ja havia actuat i donat resposta al Principat. Així, va avalar l'auxili judicial brindat a les autoritats andorranes.
El pronunciament de la Fiscalia arriba dos dies després que el TSJ de Madrid paralitzés de forma cautelaríssima, sense escoltar les parts, la tramitació de la comissió rogatòria a petició de Rajoy i també de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. Un cop rebi l'informe, tant del ministeri públic com de l'Advocacia de l'Estat, el tribunal decidirà si manté la paralització. Recordem que es tracta d'un procediment judicial que és conseqüència de la querella que van presentar l'Institut de Drets Humans d'Andorra i l'expresident de la Banca Privada d'Andorra (BPA) contra Rajoy i altres dirigents del Partit Popular. Els querellants demanen investigar-los per suposades pressions a BPA amb l'objectiu d'obtenir informació de polítics catalans durant el procés.