La fiscalia vol afegir el delicte d'organització criminal al processament de bona part dels investigats al jutjat 13 de Barcelona per l'organització del referèndum, segons ha avançat TV3. En total són 28 dels 30 processats.

El ministeri públic ha enviat un escrit a la titular d'aquest jutjat perquè processi per aquest delicte Antoni Molons, secretari general de difusió de la Generalitat; els responsables del Diplocat; la presidenta de la CCMA, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i el director comercial de la CCMA, Martí Patxot, entre d'altres.

Jerarquia i funcions determinades

Segons l'escrit, el codi penal i la jurisprudència del Suprem descriuen l'organització criminal com un grup de persones amb una jerarquia i unes funcions determinades.

La fiscalia defineix, a través de la interlocutòria de processament, una estructura piramidal en el relat dels fets que tenen a veure amb la preparació de l'1-O i, en última instància, la declaració d'independència.

 

L'escrit assegura que "l'actitud dels processats ha estat conjunta i coordinada" i que s'ha continuat amb "el full de ruta" que tenien marcat, "cadascú en l'àmbit de les seves competències i responsabilitats".

Per tant, es vol afegir el delicte d'organització criminal al de malversació, prevaricació, revelació de secrets i desobediència pels quals es processa una trentena de persones investigades en aquest jutjat.

El delicte d'organització criminal fins ara només l'havia posat damunt la taula Vox, acusació popular del judici al procés.

Neguen la desobediència

Els directors de la CCMA, però, ja van defensar divendres passat que no van cometre cap delicte de desobediència al Constitucional per l'emissió de l'anunci de les vies sobre l'1-O, tot i la insistència del jutjat número 13 de processar-los per aquest fet.

Llorach, Patxot i Sanchis no van voler declarar i van ratificar el que ja van dir durant la fase d'instrucció del cas.