La Fiscalia de Barcelona ha demanat que no es jutgi l’escopeter i els tres agents de la policia espanyola processats per la mutilació de Roger Español, que va perdre l’ull dret per l'impacte d'una pilota de goma disparada per la policia als voltants de l’escola Ramon Llull, convertida en centre de votació, l’1-O del 2017. Així ho ha comunicat a l’Audiència de Barcelona, que té tota la causa. La petició del ministeri públic, de 9 planes i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, és gairebé un escrit de defensa i demana el sobreseïment lliure per als quatre policies en considerar que concorre l’eximent de responsabilitat criminal perquè “complien el seu deure”, en aquest cas el d’impedir la votació del referèndum d'independència de Catalunya, com va ordenar una magistrada del TSJC (tot i que sense trencar la pau social, cosa que no es va complir), i perquè l’actuació va ser “proporcionada”.

Per contra, la Fiscalia ha demanat que es jutgi Español per atemptat contra agents de l’autoritat per haver tirat una tanca a un grup policial que era al carrer Sardenya, entre la Gran Via i el carrer Diputació. L’Advocacia de l’Estat manté el mateix posicionament. Les acusacions particulars i populars s’hi han oposat. La secció 2a de l’Audiència de Barcelona haurà de decidir si celebra aquest judici o no. I, amb la llei d’amnistia aprovada i pendent de publicar-se al BOE, el tribunal podria preguntar ara a les parts si els policies i també Español han de ser amnistiats. La norma de l’oblit penal dels fets del procés descarta que s’extingeixi la responsabilitat quan s’han produït “actes dolosos” amb pèrdua d’un òrgan, com és el cas de l’activista barceloní. Per això la Fiscalia demana l'arxivament de la causa per a aquests policies.

Els escrits d’acusació, pendents

Les acusacions populars d’Irídia, Òmnium Cultural i l’ANC van aconseguir el juny del 2023 deixar a un pas de judici els quatre agents de la policia espanyola i un cinquè per picar amb la porra votants. El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, Francesc Miralles, va tancar la investigació i va enviar el sumari a l’Audiència de Barcelona, que ara fa la tramitació final del sumari. Els policies enviats a judici són l'escopeter que va ferir Español (UC563); un inspector (UC50 i el cap del grup Camel 50), un oficial (UC51, del qual la Fiscalia diu que és un “error” la seva imputació perquè no era responsable d’aquest grup) i un subinspector (UC54) que conformaven la cadena de comandament que eren al carrer Sardenya. A més, hi ha un altre oficial processat per lesions a votants, del qual la Fiscalia sosté que no es detalla què va fer i que la seva actuació estaria prescrita perquè ja han passat 5 anys des del 2017 fins que va ser imputat, així com dos agents més acusats. L’Advocacia de l’Estat, que exerceix la defensa dels agents, va presentar recurs al seu processament, i el març passat la fiscal va demanar l’arxivament del procediment. Les acusacions encara no han presentat els escrits d’acusació contra els agents pel delicte de lesions.

Ús progressiu dels mitjans

En el seu escrit, la fiscal també exposa tot d’arguments per exculpar l’actuació dels agents. El primer motiu és “la falta d’antijuridicitat” de l’actuació policial en considerar que van actuar sota el mandat del TSJC i que van fer un “ús progressiu dels mitjans policials”. Hi recorda el que van declarar els agents i testimonis, dels quals s’assegura que van dir que no es volia permetre que el cotxe policial sortís del carrer Sardenya, i que els agents reculaven caminant d'esquena i els llençaven objectes. Els agents asseguren que fins a tres cops van usar el megàfon per demanar als ciutadans que no tiressin res, i que finalment el cap policial del grup Camel 50 va permetre disparar pilotes de goma per “protegir la integritat dels funcionaris”.

Roger Español, ferit
Roger Español és atès pels sanitaris, després de rebre l'impacte de la pilota de goma policial, l'1-O del 2017 / Foto: Sergi Alcàzar

En aquest sentit, la fiscal indica que es va respectar la cadena de comandament, el subinspector va tocar l’esquena de l’escopeter per donar-li el permís de disparar. També hi recorda “la legalitat dels projectils de cautxú” i que en aquella zona en van disparar 48 cartutxos i 17 pilotes de goma. I insisteix que Roger Español era a primera fila, que ja havia llençat objectes a la línia policial, i el tret que va ferir-lo de gravetat va ser disparat a una distància d’uns 14 metres i primer va anar a terra.  Amb tot, va ser Irídia, després d'una cerca d'enregistraments i fotos, qui va descobrir l'escopeter que va ferir Español, fet que va validar la policia catalana amb una pericial al jutjat. La policia espanyola no el va identificar pas al jutjat.

Certament, la policia espanyola no té la prohibició d’usar les pilotes de goma a Catalunya, com sí que la té el cos dels Mossos d’Esquadra, des que el 2014 ho va prohibir el Parlament arran del cas d’Ester Quintana, mutilada a l’ull esquerre per un projectil de la policia catalana en una vaga, en demostrar-se la letalitat de les bales de goma; i, ara també dels projectils de foam, disparats per Mossos, que també han provocat pèrdua d’ulls i greus lesions a joves en protestes contra la sentència del procés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!