La Fiscalia Superior de Catalunya s'oposa a l'admissió a tràmit de les querelles i denúncies de Vox, Cs i Convivència Cívica Catalana contra el Govern per l'aprovació del decret llei dels avals de l'Institut Català de Finances (ICF) als encausats per l'acció exterior de la Generalitat al Tribunal de Comptes. "La mera articulació d'un mecanisme d'aval que, de manera provisional, garanteixi les exigències cautelars d'un procediment judicial o administratiu que involucri un funcionari o autoritat, no implica en si mateixa que causi un perjudici al patrimoni públic ni, per tant, un delicte de malversació de fons públics", diu l'escrit del ministeri públic.
Sense l'aval de la Fiscalia és poc probable que les querelles s'admetin a tràmit i comencin el seu camí judicial contra el Govern de la Generalitat. Ara és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui s'ha de posicionar. Vox ha denunciat el president, Pere Aragonès; el conseller d'Economia, Jaume Giró, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, pels delictes de prevaricació administrativa i malversació. Convivència Cívica Catalana ha denunciat només Pere Aragonès pels mateixos delictes. Carlos Carrizosa, de Ciutadans, va denunciar a la Fiscalia el Consell de Govern de la Generalitat per un delicte de malversació.
Segons l'informe del ministeri públic, "la imprescindible legitimitat que ha de revestir tota actuació dels poders públics" no es pot veure afectada per cap acte que pugui perjudicar un càrrec públic "a conseqüència de l'exercici legítim del càrrec públic que ocupa", a la vegada que la mateixa Constitució avala el procediment seguit: "Els actes polítics del Govern i l'exercici de les seves facultats discrecionals només estan sotmesos a la Constitució i al bloc de la constitucionalitat, en el qual s'insereix l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, i el seu control ha de respectar en tot cas el principi de la divisió de poders".
La Fiscalia és clara en les seves conclusions i diu que "no resulta de cap manera acreditada la conducta imputada pels querellats, en el sentit que estiguessin generant un doble perjudici per a l’Administració autonòmica de Catalunya, a la vegada que no només no recupera els diners malversats pels seus exdirigents, sinó que els avança perquè aquests no vegin afectat el seu patrimoni".
La Fiscalia, en el seu informe, avala la manera de procedir del Govern de manera clara: "La mera articulació d'un mecanisme d'aval que, de manera provisional, garanteixi les exigències cautelars d'un procediment judicial o administratiu en el qual es vegi involucrat un funcionari o autoritat, no implica en ella mateixa la causació d'un perjudici al patrimoni públic ni, en conseqüència, l'existència de delicte de malversació de diners públics". Afegeix que "l'Administració autonòmica avaladora segueix conservant el control sobre tals recursos i disposa d'un procediment executiu que garanteix el seu degut retorn".