La Fiscalia Provincial de Madrid recorrerà la decisió del jutge Juan Carlos Peinado de citar a declarar com a testimoni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la investigació que dirigeix contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. El fiscal sol·licitarà al magistrat que anul·li la providència publicada aquest dilluns, en què informa que es desplaçarà al Palau de la Moncloa per prendre-li declaració, segons ha informat Europa Press. Una decisió que ha pres obeint una petició de Vox —que exerceix l'acusació particular— que va demanar citar Sánchez perquè expliqués les presumptes trobades que havia mantingut amb la dona i l'empresari Juan Carlos Barrabés. 

Peinado es basa en els articles 412 i 413 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, coneguda com a LeCrim, que estableixen que quan la declaració del president sigui "sobre qüestions de les quals no hagi tingut coneixement per raó del seu càrrec", el jutge es pot desplaçar al seu domicili o despatx oficial. Tanmateix, aquesta mateixa norma recull en l'article 416 que el cònjuge d'un processat està "dispensat de l'obligació de declarar" com a testimoni. Sigui com sigui, això no l'eximiria de l'obligació de comparèixer davant del jutge, de manera que fins que l'instructor no es presenti a la Moncloa, el president del govern no es podria acollir a aquest article, segons assenyalen fonts jurídiques a Europa Press.

La fiscalia ja va reclamar el passat mes d'abril al jutjat d'instrucció 41 de Madrid que arxivés la denúncia del sindicat ultra Manos Limpias que va iniciar la causa, que el jutge Peinado va admetre a tràmit sense consultar el Ministeri Fiscal. A principis d'aquest mes, també va demanar a l'Audiència de Madrid que "delimités" la investigació, ja que considerava que està dirigint una "causa general", perquè no havia aclarit què és el que investiga exactament. El magistrat manté que investiga "tots els actes, conductes i comportaments" duts a terme per Begoña Gómez "des que el seu marit és el president del govern que es contenen a la denúncia inicial" presentada per Manos Limpias. 

Segon president espanyol que declara com a testimoni

Pedro Sánchez es convertirà el pròxim dimarts en el segon president del govern espanyol que declara en un cas judicial com a testimoni. El primer a fer-ho va ser el seu predecessor en el càrrec, el popular Mariano Rajoy. En aquell cas, el llavors cap de l'executiu sí que va haver de desplaçar-se presencialment fins als jutjats de l'Audiència Nacional San Fernando de Henares. Era pel judici del cas Gürtel. La posada en escena de la seva declaració va aixecar polseguera, perquè no va declarar com qualsevol testimoni: assegut davant del tribunal. A ell se'l va col·locar en un lloc especial de la tarima on també es col·loca el tribunal. En aquell cas, Mariano Rajoy no declarava com a president del govern espanyol, sinó com a exsecretari general del PP.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.