“És la seva opinió personal.” Amb aquest argument, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio considera no delictius els missatges, a través del seu compte particular a X, de l’alcaldessa de Ripoll i diputada d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols contra el col·lectiu magrebí, i qualificats de xenòfobs i islamòfobs. La Fiscalia Superior de Catalunya ha difós, aquest dimecres, el decret d’arxivament de la denúncia presentada  per la fundació Ibn Battuta contra Orriols, que la líder de la formació xenòfoba va avançar ahir.

L’entitat acusava Sílvia Orriols del delicte de prevaricació administrativa per endarrerir l’empadronament de famílies magrebines al seu municipi i del delicte d’odi per difondre missatges discriminatoris contra el col·lectiu magrebí. El setembre passat, Ibn Battuta va presentar la denúncia a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè en ser diputada al Parlament és aforada  al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ara, la Fiscalia  ha comunicat que tanca les diligències d'investigació en considerar que l'alcaldessa no ha comès cap delicte.

 

"Cap prova presentada"

La resposta del fiscal Pérez de Gregorio és clara: “No  s’ha aportat cap prova sobre aquestes dilacions en l’empadronament amb actitud de discriminació al col·lectiu magrebí” per part d’Orriols o del seu equip de govern.

Hi exposa que en l’empadronament s’exigeix uns requisits i és normal que l’administració trigui a comprovar-los. Amb tot, descarta  indicis delictius perquè sosté que si hi ha irregularitats es poden denunciar per la via administrativa,  i després al jutjat contenciós administratiu, i l’entitat no ha aportat cap denuncia en aquest sentit, raona el fiscal.

No és delicte, pot ser una sanció administrativa

Pel que fa al delicte d’odi, el fiscal Pérez de Gregorio també el descarta. Hi sosté que la líder d'Aliança Catalana "expressa la seva opinió personal sobre determinats comportaments i conductes islamistes",  que no compleixen els requisits del delicte d'odi, tot i que recorda que pot ser sancionada administrativament a través de la llei 19/2020, d’igualtat de tracte i no discriminació de Catalunya.

Aquests missatges, sens dubte, poden ser criticables, socialment reprovables (...) però no es pot afirmar de manera taxativa i indubtable que promoguin, fomentin o incitin a l’odi, l’hostilitat, la discriminació o la violència contra el col·lectiu immigrant magribí.” I per això, el fiscal arxiva les diligències contra la líder d'Aliança Catalana i descartar perseguir-la penalment.

Si l’entitat vol mantenir la denúncia contra Orriols l’hauria de presentar a l'alt tribunal català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!