Retret de prevenció. El tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Pedro Ariche, ha afirmat que a la Fiscalia li “causa perplexitat” els “canvis constants" de responsables i comandaments en la direcció de la Policia catalana, fet que, a parer seu, dificulta la coordinació amb la Fiscalia. Ariche ha intervingut aquest divendres en la comissió parlamentària sobre el Model Policial, i ha reclamat més estabilitat al capdavant del cos. A més, Ariche ha manifestat: “Des de la Fiscalia rebutgem ingerències de cap mena a la policia judicial, ni de polítics ni d’altres departaments com ha succeït; la policia judicial només dona informació a jutges i fiscals.”  El tinent fiscal ha fet aquest advertiment genèric, després que un inspector proper al major Josep Lluís Trapero, denunciés haver patit ingerències polítiques, quan Miquel Buch era conseller d’Interior. Precisament, Trapero intervé aquest divendres en la comissió.

En la seva intervenció, el tinent fiscal ha demanat al Parlament que hi hagi unitats policials adscrites dels Mossos d’Esquadra a les fiscalies provincials, com té la policia espanyola, per treballar amb major eficàcia i homologar-se als països europeus, malgrat que a l’Estat espanyol encara està pendent -de fa molts anys, ha admès Ariche- que les investigacions penals siguin dirigides pel ministeri fiscal. Ha avançat que el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha mostrat “predisposició” a crear aquestes unitats. A la Fiscalia de Barcelona, segons el tinent fiscal, hi ha dos mossos que deriven la investigació a diferents departaments del cos policial català, segons la seva especialització.

El control de veracitat dels atestats

El tinent fiscal ha explicat que des de la Fiscalia es realitza un control posterior de les actuacions policials, en les quals ha assegurat que els agents han de complir els principis de congruència i l’ús de la força proporcional quan està en perill una persona o el propi agent. Pedro Ariche ha indicat que “la pràctica és més complicada”, i ha rebutjat que des de la Fiscalia es tapin actuacions irregulars per part dels agents del cos policial.

El tinent fiscal Pedro Ariche, en la seva compareixença al Parlament.  / Foto: Carlos Baglietto

I és que el diputat de JuntsxCat Jaume Alonso-Cuevillas ha preguntat al tinent fiscal si fan un control de veracitat dels atestats policials, “ja que aquests després serveixen per fer els escrits d’acusació”, referint-se especialment “en els casos de la protesta i de la dissidència política i d’altres sectors”. El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, li ha requerit si “hi ha una connivència de la Fiscalia amb els atestats amb proves falses, com s’ha vist en algun judici". I Marc Parés, dels comuns, també li ha insistit “si es fa un control de la presumpció de veracitat dels atestats”. Ariche ha respost que els agents de la policia en les seves actuacions “no tenen presumpció de veracitat, però són funcionaris en l'exercici de serveis públics, i tenen obligació de veracitat”, i si no, incorren en un delicte. “Els fiscals no som els de fa 70 anys. Som persones flexibles, formades i que actuem amb imparcialitat”, ha conclòs Pedro Ariche.