La Fiscalia ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que apliqui la llei d'amnistia a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, a l'exvicepresidenta Joana Ortega i a l'exconsellera Irene Rigau per la consulta participativa del 9 de novembre del 2014, en el que va ser un dels punts d'origen del procés independentista. Els fets ja van ser jutjats i van comportar que es condemnés els tres exmandataris catalans per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional. Ara, però, la Fiscalia considera que aquest delicte s'engloba plenament en els supòsits que descriu la llei d'amnistia, segons consta a la petició, consultada per ElNacional.cat. Com que les penes imposades als tres exmembres del Govern ja s'han executat plenament, l'aplicació de l'amnistia comportaria que aquests expedients fossin eliminats dels seus registres judicials.

L'intent d'Aguirre per esquivar l'amnistia

Però, mentrestant, Mas té un nou front. El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha obert una nova peça per poder investigar els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, pels delictes de malversació i traïció en la suposada trama russa, per tal d'intentar esquivar llei d'amnistia del procés i l'ordre que va donar-li l'Audiència de Barcelona perquè aturés tota investigació. El delicte de traïció està exclòs de l'amnistia si es demostra que ha estat involucrat en un atac d'un país estranger contra l'Estat espanyol. Així, el jutge Aguirre eleva a delictiva l'actuació política del president Mas i l'acusa d'iniciar la campanya del procés d'independència de Catalunya el 2012, i campanyes com Espanya ens roba. A la resolució, no hi ha cap fet delictiu concret ni nou, només viatges i despeses per la promoció de Catalunya a l'exterior, que ja ha jutjat el Tribunal Suprem i el Tribunal de Comptes.

En resposta, Artur Mas ja va acusar el jutge Joaquín Aguirre de "fabricar una causa ex novo per evitar els efectes de l'amnistia". En un breu comunicat, el president va lamentar que se'n va assabentar "pels mitjans de comunicació". "Un cop llegit el text, no puc donar crèdit al retorciment argumental i a la febril imaginació que s'utilitzen per obrir aquesta nova investigació", ha dit. I l'advocat Gonzalo Boye va assegurar que Aguirre "no està capacitat per ser jutge" i ha alertat que "els psicotròpics poden ser perillosos i porten a deliris". "L'autèntica malversació és aquesta", ha dit l'advocat de Puigdemont, que ha defensat que donar suport a una interlocutòria com aquesta suposa "tirar a la paperera el poc prestigi que li va quedant a la judicatura" per aquesta mena d'actuacions.