Insistent. La titular del jutjat d'instrucció 18 de Barcelona, Carmen Garcia, ha arxivat, per segona vegada, la investigació a l'exconseller de Presidència Francesc Homs per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, el 2012, en considerar que els fets no són delictius. La Fiscalia de Barcelona, però, ha tornat a presentar recurs en contra, segons ha informat la seva portaveu. L'Audiència de Barcelona ha de decidir ara si reobre la causa, fet que implicarà que la magistrada enviï a judici l'exconseller.
La Fiscalia va denunciar Homs i altres excàrrecs polítics, dels governs d'Artur Mas i de Carles Puigdemont, el 2019 en una querella en posar en sospita unes despeses del 2011 al 2017, inicialment amb l'argument que s'havia promocionat la independència de Catalunya a l’exterior, i ara perquè són adjudicacions sense concurs públic.
Reobert el primer cop
La magistrada va admetre a tràmit la querella per unes despeses concretes, però les imputades a Homs les va arxivar perquè no hi va veure fets delictius. El febrer de 2022, l’Audiència de Barcelona va fer reobrir el cas per primer cop. L’Audiència de Barcelona va donar la raó a la Fiscalia que calia fer una mínima investigació sobre les despeses aprovades per Homs. La magistrada Carmen García va separar la investigació d’Homs en una peça a part de la causa d’Exteriors i el va citar a declarar. I, acabada la instrucció exigida per l'Audiència de Barcelona, la jutgessa ha reiterat que no hi ha cap irregularitat.
Tres pagaments qüestionats
En concret, la Fiscalia qüestiona la legalitat de la contractació que va aprovar l'exconseller Homs d’un viatge i allotjament per als assistents de la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior, el maig del 2012 a Barcelona, que es van abonar amb dos expedients de contractes menors de 17.850 euros cada un. És a dir, un total de 35.700 euros. La Fiscalia li retreu que no va fer concurs públic, i que no es pot emparar amb els viatges que fan els polítics. La defensa, d'Homs, exercida per Judit Gené, va aportar el conveni amb les agències de viatges que treballa el Govern, i la magistrada ha considerat que la llei recull aquesta representació a l'exterior.
El segon fet és que Homs va adjudicar, el novembre del 2012, un estudi al despatx d’advocats Manubens, amb un cost de 14.520 euros, per la realització d’un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial. La magistrada tampoc hi veu cap irregularitat perquè l'adjudicació va ser consensuada amb altres entitats com el Port de Barcelona. Per aquestes dues adjudicacions, també s'ha investigat al llavors secretari d'Exteriors, Senén Florensa, a qui també se li arxiva el procediment.
I el tercer fet és que el desembre del 2012 Homs va adjudicar una subvenció de forma directa per 7.400 euros a CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata). En aquest cas, la defensa exposa que es van donar subvencions a una trentena més d'entitats perquè es va suspendre la convocatòria general, i la magistrada sosté que la llei també permet aquestes subvencions directes, segons fonts jurídiques.
Causa unificada
Paral·lelament, les despeses de promoció de Catalunya a l’exterior, incloses en la querella de la Fiscalia, recentment s’han traspassat del jutjat d'instrucció 18 a la causa del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga una quarantena d’excàrrecs de la Generalitat i empresaris, acusats d’organitzar l’1-O.
En la causa d’Exteriors s’investiga una desena d’excaps per haver aprovat prop d’un milió d’euros en subvencions i informes sense concurs públic, i per la Fiscalia sosté que podrien constituir els delictes de malversació de fons públics, prevaricació i falsedat documental. L’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, i l’exsecretari d’Acció Exterior, Aleix Villatoro, van reclamar la unificació de les dues investigacions, i van aconseguir-ho, per no ser investigats en 2 jutjats diferents per fets connexos.