Ja ho va intentar sense èxit amb un permís de 72 hores i ara insisteix. La Fiscalia de Barcelona s'oposa a l'aplicació al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, del règim de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari que li permet sortir de la presó entre setmana per treballar i fer voluntariat malgrat estar classificat en segon grau, el règim ordinari de privació de llibertat.
En el seu escrit dirigit al jutjat de vigilància penitenciària, el fiscal assenyala que a més de la finalitat de reeducació i reinserció social, la condemna "té finalitats de retribució i prevenció general i especial, això és, d'intimidació al conjunt de la societat i al mateix delinqüent per dissuadir mitjançant aquesta de la comissió de nous delictes".
Afegeix que en el cas de delictes greus, com el de sedició, la pena ha d'identificar-se per la societat i pel condemnat "com una sanció efectiva a fi de mantenir la confiança en l'Estat de Dret i el bon funcionament de l'administració pública, afermant la màxima que la Justícia és igual per a tots".
Jordi Cuixart ja va poder sortir aquest dijous per primera vegada de la presó de Lledoners (Barcelona) en aplicació d'aquest article del Reglament Penitenciari, ja que la seva aplicació, per decisió de la Junta de Tractament, és immediata, encara que després s'ha de comunicar al jutjat de vigilància penitenciària, que pot confirmar-ho o revocar-ho després d'informe de la Fiscalia.
El ministeri fiscal insisteix al seu escrit que en el cas de delictes greus, com el de sedició, la pena ha d'identificar-se per la societat i pel condemnat "com una sanció efectiva a fi de mantenir la confiança en l'Estat de Dret i el bon funcionament de l'administració pública, afermant la màxima que la Justícia és igual per a tots".
També adverteix que el 100.2 no és una classificació especial ni diferent a les ja contemplades en la normativa -el primer, segon i tercer grau, seguit de la llibertat condicional- "ni tampoc un pas intermedi per a accedir al tercer grau penitenciari i molt menys una cobertura per a donar accés a un tercer grau encobert sense complir els requisits legals".
El ministeri públic és mostra molt crític amb l'informe de la junta de tractament de la presó de Lledoners i insisteix en què s'està fent una interpretació del reglament fora de la llei. El fiscal destaca la gravetat del delicte pel qual es va condemnar el president d'Òmnium, fet pel qual entèn que se li ha d'aplicar un programa de tractament que vagi d'acord amb la tipologia delictiva que "tingui per objecte ensenyar a respectar la llei".
En aquest sentit destaca que el fet que Cuixart vagi a treballar i faci voluntariat no tindrà "cap efecte tractamental", perquè en el seu cas no es tracta que agafi hàbits laborals o solidaris. "No és només que l'intern no presenta cap dèficit en l'àmbit laboral ni en l'àmbit de l'empatia social, sinó que podem afirmar que és emprenedor, molt treballador i amb gran consciència social", afirma a l'escrit.
Efectes tractamentals
Així conclou que "l'intern compleix condemna per un delicte greu, havent-se-li imposat una pena també greu, 9 anys de presó, i a pesar que els informes que avalen la proposta consideren que es tracta d'un intern primari penal i penitenciàriament, que ha complert una quarta part de la condemna i que manté bona conducta, la qual cosa certament constitueixen factors afavoridors, cal tenir en compte que com més pròxim és l'inici de la pena i més allunyat el llicenciament definitiu, més excepcional ha de considerar-se l'aplicació del règim flexible de l'article 100.2".