“La imputació d’Álvaro García Ortiz planteja, lamentablement, dubtes sobre la seva actuació al capdavant de la Fiscalia General de l’Estat que afecten de manera intolerable la institució”. Els fiscals conservadors es regiren contra el fiscal de l’Estat i li reclamen que dimiteixi després que el Tribunal Suprem hagi obert una causa contra ell per revelació de secrets en el cas de la parella d’Isabel Díaz Ayuso. “No pot mantenir-se en el càrrec si valora la dignitat de la carrera fiscal, de la Fiscalia, de la institució garant de la legalitat i dels drets dels ciutadans”, ha sostingut Cristina Dexeus, presidenta de l’Associació de Fiscals (AF), la majoritària i conservadora. En un comunicat, denuncia que mai hauria “imaginat” que la Fiscalia “podria trobar-se en una situació tan crítica i lamentable en la qual qui la dirigeix es troba investigat en causa penal” i lamenta que avui és un “dia trist” per a la institució que representen els fiscals en “compliment dels principis d’imparcialitat i legalitat”.

A parer de Cristina Dexeus, la condició d’investigat al fiscal general de l’Estat “genera una tensió sense precedents a la institució i erosiona la credibilitat de l’actuació” dels qui la representen “diàriament amb vocació”. Així doncs, conclou que “revertir aquesta anomalia” i “recuperar el respecte” a la seva feina “requereix la dimissió com a pas inevitable i imprescindible”. El Partit Popular també exigeix a Álvaro García Ortiz ​​que dimiteixi aquest “mateix matí” per no “continuar contaminant tot el que fa la Fiscalia”. No obstant això, ell s’hi nega i el govern espanyol li mostra el seu “suport total”, defensa que “va complir amb el seu deure de protegir la veritat” i augura que la investigació “quedarà en res”.

L’AF critica que la número dos d’Álvaro García Ortiz fos qui s’oposés a investigar-lo

“Els fiscals tenim una sèrie d’incompatibilitats específiques, així com un codi ètic propi que ens exigeix un plus d’imparcialitat i de probitat”, ha afirmat Cristina Dexeus. Així mateix, ha reprovat que fos la tinenta fiscal del Suprem i número dos d’Álvaro García Ortiz, María Ángeles Sánchez Conde, qui expressés l’oposició del Ministeri Fiscal a investigar el fiscal general de l’Estat. L’Associació de Fiscals recorda que el Reglament del Ministeri Fiscal “preveu la possibilitat que el fiscal ordinari sigui separat del càrrec en el cas que se li incoï una causa penal en benefici de l’aparença d’imparcialitat i d’honradesa de la institució”. I es pregunta: “Quina aparença d’imparcialitat podrà tenir el fiscal que emeti informes en les actuacions referides al fiscal general de l’estat, si aquest és el seu superior jeràrquic i continua depenent del mateix?”. “El que es valorarà als tribunals és l’actuació concreta del fiscal general de l’estat i si s’ha excedit en les funcions que representa. Que el fiscal general s’empari darrere de la institució és inadmissible”, rebla.

L’APIF també demana la dimissió del fiscal general de l’Estat perquè la seva imputació “deteriora greument” l’estat de dret

D’altra banda, l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) considera que la imputació del Suprem comporta la “pèrdua de la consideració de jurista de reconegut prestigi” que exigeix l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per arribar a ser nomenat fiscal general de l’estat: “És absolutament incompatible ser jurista de reconegut prestigi i, alhora, ser imputat pel Suprem”. En aquest sentit, en un comunicat, esgrimeix que això també implica que hagi perdut “completament l’autoritat que ha de tenir el màxim responsable del Ministeri Públic”. “No és possible que pugui continuar ni un minut més. Mantenir-lo és deteriorar greument el nostre Estat de Dret”, afegeix. I també recorda que el Reglament del Ministeri Fiscal preveu que el fiscal de l’estat pugui “acordar motivadament” la “suspensió cautelar de qualsevol membre del Ministeri Fiscal contra el qual se segueixi un procediment penal”. “No té sentit que qualsevol fiscal a Espanya podria ser suspès a l’exercici de la seva funció si se segueix un procediment penal contra ell, tret que sigui fiscal general de l’Estat”, lamenta.

El fiscal de l’Estat es nega a dimitir: “És el menys costós i el més prudent”

Tanmateix, el fiscal general de l’Estat descarta dimitir. En un comunicat, ha verbalitzat el seu “convenciment” que continuar en el càrrec és “el menys costós i el més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini” i “reforça la independència de la Fiscalia”. Álvaro García Ortiz reitera que havia de replicar les “falsedats” que “comprometien la imatge de la institució i d’alguns dels seus integrants” i insisteix que la nota de premsa de la Fiscalia s’enquadrava en “l’àmbit de les competències” que la Constitució Espanyola i l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal “encomanda” a la Fiscalia: la “funció d’informar dels assumptes rellevants que conegui per garantir el dret de la ciutadania a rebre informació veraç”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!