L’Asociación de Fiscales, l’associació conservadora i majoritària, té pressa per saber el posicionament de la Fiscalia General de l’Estat sobre la llei d’amnistia. El Senat va demanar fa setmanes que tant la Fiscalia com el Consell General del Poder Judicial es pronunciessin sobre la proposició de llei que s’està tramitant al Congrés dels Diputats, però, de moment, les dues institucions no han pogut elaborar-lo i necessiten més temps per reflexionar-hi. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha pres avui possessió després de ser ratificat pel govern espanyol fa un parell de mesos i, a partir de demà, podrà tornar a exercir en plenitud de funcions per activar la maquinària per complir la demanda de la Cambra Alta.

En un comunicat fet públic aquest migdia, l’Asociación de Fiscales acusa el fiscal general de l’Estat d’haver “ocultat informació sobre la petició rebuda per part del Senat” i haver “ignorat prèviament aquesta petició”. Els fiscals conservadors expressen la seva “profunda estupefacció i rebuig” en constatar que la petició “no ha estat atesa” i que aquesta “s’ha sostret del coneixement del Consell Fiscal durant setmanes”. “En virtut del principi de col·laboració entre els òrgans constitucionals, no resulta acceptable la desatenció del fiscal general de l’Estat a la petició rebuda”, lamenten.

Veient això, reclamen que es doni curs a la petició “de manera immediata”, es designi els ponents i s’elabori i s’aprovi l’informe. El comunicat el signen Jorge Andújar Hernández, Maria Isabel Gómez López, Eva Más Curia, Miguel Rodríguez Marcos, Beatriz Sánchez Carreras i Roberto Valverde Megías.

 

La Fiscalia General es posarà a treballar en breu

En una xerrada informal amb periodistes després de prendre possessió, Álvaro García Ortiz ha indicat que fins avui no tenia competències per actuar i que, ara que ha renovat totes les seves funcions, la Fiscalia es posarà mans a l’obra. Ara bé, no ha volgut especificar un límit per presentar l’informe o un termini aproximat i no ha donat cap detall sobre quin serà el sentit del pronunciament ni sobre qui serà l’encarregat de redactar-lo.

En el seu discurs, el fiscal general de l’Estat ha fet una crida a la “lleialtat institucional” i a respectar la “sobirania nacional”, ha reivindicat la seva “autonomia i independència” i ha deixat clar que no actuarà com un “comentarista de l’actualitat política o judicial”.

El CGPJ va prorrogar quinze dies l’entrega del seu informe

El Senat també espera el pronunciament sobre l’amnistia que va demanar al Consell General del Poder Judicial. L’òrgan de govern dels jutges va acordar el passat 11 de gener una pròrroga de quinze dies per elaborar l’informe, així que el nou termini expira el 7 de febrer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!