Un cop la llei d'amnistia quedi aprovada el Tribunal Suprem demanarà l'opinió de la Fiscalia i de les altres parts implicades en el judici de l'1-O. Tanmateix, els quatre fiscals de la causa s'haurien avançat i ja ultimen un esborrany d'informe en què plantegen seriosos dubtes sobre l'aplicació d'aquesta nova llei que encara no ha estat aprovada, segons informa El Español. Consuelo Madrigal, Fidel Cadena, Javier Zaragoza i Jaime Moreno fa diverses setmanes que treballen en el document on detallen les seves reticències a aplicar la llei. 

🟡 Amnistia: i ara què? Els dubtes sobre la resposta dels jutges i sobre l'ordre de detenció de Puigdemont
 

🟡 La marató de la llei d’amnistia: sis mesos contra els jutges revoltats i les maniobres de la dreta
 

En el text que elaboren els quatre fiscals s'apunta que la nova llei esborra els delictes relacionats amb el procés independentista. Els fiscals volen estar preparats per a quan el Suprem els demani el seu criteri sobre l'aplicació de l'amnistia. Per això han avançat en l'elaboració d'aquest document, el qual consideren provisional. El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha citat els quatre fiscals de Sala del procés  i els fiscals de Sala caps de l'àrea penal per escoltar la seva opinió sobre la llei d'amnistia i els criteris per aplicar-la.

Madrigal, Cadena, Zaragoza i Moreno no veuen clara l'aplicació de la llei de l'amnistia. La posició dels fiscals és important perquè pot marcar també el criteri que se segueixi en els processos que estan pendents als Jutjats i Audiències Provincials de Catalunya i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Votació al Congrés 

El Congrés debat i vota aquest dijous per última vegada la llei d'amnistia. Un text que ha superat cinc mesos de tramitació a les dues cambres -enmig d'una forta campanya d'oposició del PP- i que és el fruit d'una tensa negociació entre el PSOE i els partits independentistes imbricada en la investidura de Pedro Sánchez. Les forces que donen suport a la llei (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, Podem i BNG) sumen 178 diputats, dos per sobre de la majoria absoluta de 176 necessària perquè prosperi. Un cop aprovada, Felip VI l'haurà de signar i el text es publicarà BOE perquè entri en vigor. 

Si no hi ha imprevistos d'última hora, els 178 diputats de la majoria de la investidura s'imposaran avui als 172 que sumen els grups contraris a la norma: PP, Vox, UPN i CC. El Congrés ratificarà d'aquesta manera el dictamen que la mateixa cambra ja va aprovar el 14 de març, i tombarà el veto que el PP va impulsar al Senat, on disposa de majoria absoluta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!