Rebel·lió a la Fiscalia. La majoria dels 15 fiscals que formen part de la junta de la secció Penal de la Fiscalia del Suprem han acordat rebutjar l'informe del fiscal Álvaro Redondo, que sosté que no hi ha indicis per encotillar els fets atribuïts a Tsunami Democràtic en el delicte de terrorisme (12 fiscals creuen que sí) i que tampoc hi ha accions imputables al president Carles Puigdemont (11 dels 15 fiscals el volen investigar), segons ha comunicat aquest dimarts la Fiscalia General de l’Estat (FGE).
Inicialment, aquest resultat hauria d'implicar que s'ha de fer un nou informe fiscal en el qual es demani la imputació de Puigdemont per terrorisme en el cas Tsunami. Això no obstant, la portaveu de la FGE ha aclarit que com els dos fiscals que presideixen la junta mantenen un criteri discrepant, serà la seva superior jeràrquica, la tinent fiscal del Suprem i que és la número 2 de la Fiscalia, María de los Ángeles Sánchez Conde, qui resolgui si s'ha de fer un nou informe o no.
El resultat de la votació és l’evidència que bona part dels membres de la Fiscalia —dominada per la conservadora Associació de Fiscals— també ha pres partit obertament contra la llei d’amnistia, que impulsa el govern de Pedro Sánchez. També és un nou pols al Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortíz, al qual 19 dels 30 fiscals del Suprem ja li van exigir que els defensés davant les crítiques de polítics independentistes catalans, com Junts.
El Suprem decideix
Amb tot, la decisió de la junta de fiscals no és vinculant per al Tribunal Suprem, presidit pel magistrat Manuel Marchena, que haurà de resoldre si aprova o no la tesi del jutge Manuel García-Castellón, que sosté que hi ha suficients indicis per mantenir la investigació per terrorisme i contra el president català per les mobilitzacions ciutadans contra la sentència del Procés, la tardor del 2019. El magistrat Juan Ramón Berdugo —que també va formar part del tribunal que va condemnar els líders catalans per sedició— és qui ha de redactar el posicionament de l’alt tribunal espanyol. La seva resposta és clau perquè si manté la imputació de Puigdemont, és un nou pal a la roda per poder ser amnistiat.
Polèmica a la Fiscalia
El posicionament de la Fiscalia s’observa amb lupa després que aquest dilluns el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha hagut de sortir a desmentir que hagi pressionat el fiscal Álvaro Redondo (de la conservadora Associació de Fiscals) perquè canviés el seu informe sobre la causa de Tsunami, i que mantingués el mateix criteri que el fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, que va criticar durament el jutge de l’Audiència Nacional per haver elevat la causa al Suprem sense cap prova contra els aforats: el president Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, que la setmana passada va confirmar que ha marxat a Suïssa per por a ser detingut; a més de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i altres nou persones investigades. Redondo també va fer un comunicat en el qual assegura que “no ha rebut cap instrucció, ni cap suggeriment del fiscal general”, amb relació a l’informe de Tsunami.
La Fiscalia és jeràrquica, tot i que un fiscal pot expressar per escrit que està en desacord amb el parer dels seus superiors si és així, tal com li permet l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. En el cas Tsunami la polèmica s'ha provocat per la difusió d’un primer esborrany del fiscal Redondo, on hauria apostat per mantenir la causa contra Puigdemont i després s'hauria desdit.
Fiscal general a Barcelona
Tot i la tensió viscuda en la reunió de la junta del Suprem, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, manté la seva agenda i aquest dimecres presidirà una reunió amb els fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, a la ciutat de la Justícia de Barcelona. Abans, s'entrevistarà amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres. Una de les darreres peticions de García Ortiz a totes les fiscalies de Catalunya era que l'informessin dels casos que podrien entrar en la llei d'amnistia.
Composició de la junta
La junta de la secció penal de la Fiscalia del Suprem, que s'ha reunit a les 10 del matí d'aquest dimarts, és presidida per Fidel Cadena —un dels fiscals del judici del Procés que va mantenir fins al final l’acusació per rebel·lió— i Joaquín Sánchez-Covisa, nomenat fiscal en cap de la sala penal de la Fiscalia de l’alt tribunal espanyol el maig de 2022. Hi són també els fiscals del Procés Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal, que mantenen el seu posicionament més bel·ligerant contra l’independentisme català. Els altres fiscals de la junta són: Consuelo Fidalgo, Juan Carlos López Coig, Manuel Martínez, María Ángeles Garrido, José Martínez Jiménez, Salvador Viada, Olga Sánchez, Justino Zapatero, Manuel Dolz, i Álvaro Redondo, que ha defensat l’informe de Tsunami.