Els pronòstics s’han confirmat i els fiscals del Suprem consumen el divorci amb el fiscal general de l’Estat. Álvaro García Ortiz els ha ordenat directament que defensin davant de Pablo Llarena i Manuel Marchena que tots els delictes atribuïts als líders del procés, inclosa la malversació, s’han d’amnistiar, però Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno mantenen el seu rebuig frontal i reiteren que la malversació no està inclosa en el perímetre de l’amnistia. Això aboca la Fiscalia al desenllaç previst des de feia dies i anticipat ahir pel mateix fiscal general: una Junta de Fiscals de Sala que haurà de discutir l’aplicació de l’amnistia. Convocada ja oficialment, serà el dimarts 18 de juny a partir de les 9.30 hores. Tanmateix, García Ortiz, favorable a l’amnistia total pel president Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, tindrà sempre l’última paraula. Això sí, quan hagi ratificat el seu posicionament, haurà d’assumir ell mateix la causa o derivar-la en un altre fiscal que apliqui les seves directrius.
En un breu escrit de dues pàgines signat per Javier Zaragoza, els quatre fiscals del Suprem recriminen a García Ortiz que els seus arguments per imposar-los que es posicionin favorablement a una “aplicació incondicional de l’amnistia” són “manifestament insuficients per legitimar la viabilitat i l’ajust a la legalitat de l’ordre impartida” i li etziben que la seva ordre és “improcedent i contrària a les lleis perquè no s’ajusta als criteris més elementals de la lògica jurídica i de legalitat penal exigibles en interpretació i aplicació de les normes”. Per aquest motiu, invoquen l’aplicació de l’article 27 de l’Estatut del Ministeri Fiscal, que condueix a la reunió de la Junta de Fiscals de Sala.
La Junta de Fiscals de Sala està presidida pel fiscal general i està integrada per la tinent fiscal del Tribunal Suprem, María de los Ángeles Sánchez Conde, i els fiscals de sala. La fiscal en cap de la secretaria tècnica, Ana García León, actua com a secretària. En total, són 38 fiscals. La reunió es preveu llarga, ja que tots els assistents, començant per l’últim que va ser nomenat i acabant pel més antic, hauran d’exposar el seu argument jurídic, segons relaten fonts fiscals a ElNacional.cat.
“Un indubtable benefici patrimonial”
El conflicte al si de la Fiscalia es remunta al mateix dia que el Congrés va donar llum verda definitiva a la llei d’amnistia, quan es van encendre les alarmes: els fiscals del Suprem s’oposaven a amnistiar la malversació. Just dimecres passat, van ratificar el seu rebuig absolut argumentant que Puigdemont, Comín, Puig, Junqueras, Turull, Romeva i Bassa “van sostreure per si mateixos cabals públics en forma de milions d’euros”, cosa que “implica un enriquiment personal, ja que van poder disposar de fons públics per a les seves finalitats il·lícites”. Arguïen que “la malversació de cabals públics va suposar un benefici patrimonial per als autors”, ja que els van destinar a “l’elaboració, desenvolupament i concreció del seu projecte il·legal i inconstitucional de desintegració d’Espanya, que els va produir un indubtable benefici patrimonial”.
A més, esgrimien que la malversació de fons públics per “finançar un procés secessionista” dins d’un Estat que forma part de la Unió Europea suposa un “risc de fractura territorial de la UE i la consegüent disminució dels ingressos i fons que formen part del seu pressupost” i, en conseqüència, “repercuteix negativament en els interessos financers de la Unió”. I recordaven que la malversació és un dels tipus penals que la directiva europea sobre la lluita contra el frau inclou entre els delictes que afecten els interessos financers de la Unió.
El fiscal general de l’Estat, partidari d’amnistiar Puigdemont i Junqueras
El criteri dels fiscals del Suprem xoca amb el del fiscal general de l’Estat, que sosté que tots els delictes vinculats al referèndum de l’1 d’octubre “estan compresos” en el perímetre de l’amnistia i que, per tant, tots els líders del procés han de ser amnistiats. En el seu escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, Álvaro García Ortiz considera que la interpretació dels fiscals del Suprem “contradiu la voluntat del legislador i el tenor literal dels articles” i els etziba que els seus arguments “són insuficients per posar en dubte la possibilitat d’entendre amnistiats els delictes de malversació”.
El fiscal general, que sempre té l’última paraula, sosté que els fiscals “confonen” l’ànim de lucre que exigeix el delicte de malversació amb “l’enriquiment personal de caràcter patrimonial” dels fets que l’amnistia considera que no es poden amnistiar. “El perjudici patrimonial per a l’administració, resultat del delicte de malversació, no és equiparable a l’enriquiment personal de caràcter patrimonial”, argumenta. I afegeix que els fets “no van produir una afectació directa” als interessos financers de la UE.