El Govern espanyol ha triat el 20N per imposar a la Generalitat de Catalunya condicions polítiques i administratives molt més estrictes que a la resta de comunitats per accedir al finançament del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Es tracta "d'evitar que no s'incorre en cap il·legalitat", segons han explicat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.
La condicionalitat, ha dit Montoro, vol assegurar "que cap euro vagi a un destí diferent del previst ni obri marge que des del pressupost de la Generalitat es pugui anar contra les nostres lleis i la nostra Constitució". Per al ministre, "no hi hauria d'haver cap problema per assumir aquesta condicionalitat", que "va orientada a finançar els serveis públics essencials".
Catalunya rebrà una aportació suplementària de 3.000 milions d'euros de l'excedent del FLA 2015 si respecta aquestes condicions extra:
- El FLA s'abonarà en trams, en funció del compliment de les condicions establertes pel Govern espanyol (com fa la UE amb Grècia, per exemple).
- El FLA "pagarà exclusivament serveis públics fonamentals".
- S'obliga la Generalitat a connectar el seu sistema telemàtic amb el del Ministeri d'Hisenda perquè es pugui seguir l'execució pressupostària moviment per moviment.
- L'interventor haurà d'emetre un certificat mensual de l'execució de tot el pressupost, deixant constància que les despeses de la Generalitat no contravenen l'ordenament jurídic.
- Les operacions d'endeutament s'aprovaran a Madrid operació per operació.
Abans de Montoro, Sáenz de Santamaría, ha al·ludit a l'"incompliment de les seves obligacions [de la Generalitat]", sense especificar quins, i a les "manifestacions dels governants" catalans, per justificar la presa de control des del Govern espanyol de les finances catalanes.
Collar el procés
Fa uns dies, Montoro ja va advertir que el finançament de la Generalitat quedaria condicionat per tal de collar el procés independentista. Ara es pot entendre el retard del pagament de 2.600 milions d’euros del FLA que Hisenda havia de traspassar a la Generalitat el passat gener per finançar el dèficit del 2014. Ara queden sotmesos a les condicions esmentades.El Departament d'Economia, però, recorda sempre que no rep directament els ingressos del FLA, sinó que envia els pagaments pendents i és el Ministeri, a través del FLA i del Pla de Proveïdors, qui els abona. La Generalitat “no pot disposar lliurement” dels diners del FLA, que no s’ingressen, en cap cas, a la tresoreria de la conselleria.
A més, el Departament subratlla que el FLA "no és cap regal”, sinó un préstec, pel qual la Generalitat ja ha pagat 1.900 milions d’euros. Només enguany el FLA ha cobrat interès zero, però l’any que ve hi imposarà un 0,8%. És a dir, els diners del FLA que ara es condicionen són els mateixos impostos pagats pels catalans que l’Estat els tornava amb interessos. Ara també amb condicions.