El primer ministre de Flandes, que també té les competències d’Afers Estrangers, Geert Bourgeois, ha ordenat el retorn del delegat del govern flamenc a l’estat espanyol, segons informa el diari De Standaard.
A l'octubre, fa un mes, el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol va començar una ofensiva retirant-li l'estatus diplomàtic com a represàlia per les declaracions del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, en què criticava durament l'empresonament dels dirigents independentistes i qüestionava la qualitat de la democràcia espanyola.
El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha decidit enviar cap a Bèlgica el delegat del seu govern a Madrid, André Hebbelinck, per "encoratjar" Espanya que reiniciï les relacions diplomàtiques. Bourgeois considera que “la reacció d’Espanya és infundada, això mai ha passat a la Unió Europea”. El president flamenc ha avançat: “No ha de presentar cap disculpa, al nostre territori existeix la separació de poders i la llibertat d’expressió”, en referència a les paraules de Peumans.
Restablir relacions
El primer ministre flamenc també ha animat Espanya a iniciar novament les relacions diplomàtiques. "La pilota ara està al seu camp", ha puntualitzat. "Caldria una declaració pública", apunten fonts diplomàtiques.
Espanya defensa la decisió de Borrell
Fonts diplomàtiques espanyoles, però, han insistit que un cop presa la decisió de retirar l'estatus a Hebbelinck "no és per canviar-la al cap de quatre dies". L'única opció que han apuntat que podria revertir-ho és si hi ha "gestos" per part de Flandes, com ara algun tipus de declaració política dient que "hi ha coses que no procedeixen", en relació a les paraules del president del parlament flamenc Jan Peumans, que va criticar Espanya per tenir "presos polítics".
Encara sobre la decisió de Borrell, les mateixes fonts han defensat que Exteriors ha estat "prudent" i han assenyalat que s'hauria pogut optar per una mesura més dràstica com ara la de declarar persona non grata Hebbelinck. "Va haver-hi diversos tocs d'atenció, i tot i haver-hi declaracions repetidament de Peumans es va optar per la fórmula de retirar l'estatus diplomàtic", han defensat. Espanya va convocar fins a quatre vegades l'ambaixador belga a Madrid abans d'adoptar la mesura, segons les mateixes fonts.
Reunió Bourgeois-ambaixadora espanyola
Malgrat els últims episodis en la crisi diplomàtica tant Bourgeois com l'ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, segueixen disposats a reunir-se. Amb tot, hi ha diferents versions sobre el motiu pel qual encara no s'ha celebrat la trobada, proposada fa unes setmanes per part del ministre-president flamenc. Des de l'ambaixada mantenen que les portes segueixen obertes i que s'ha respost de forma positiva a les peticions del gabinet de Bourgeois. No diuen el mateix, però, des del gabinet.
"Repetidament, hem convidat l'ambaixadora espanyola, malauradament encara no hem rebut cap resposta positiva a les invitacions", han apuntat fonts governamentals flamenques a l'ACN, matisant que segueixen mirant de concretar la cita. Un dels motius tindria a veure amb el format de la reunió, ja que des de l'ambaixada es neguen a ser "convocats" i aposten per una trobada a la mateixa ambaixada o en un entorn més neutral.
Així, la trobada bilateral segueix en stand by, després que Borrell retirés a l'octubre l'estatus diplomàtic al delegat de Flandes a Espanya per les crítiques del president del Parlament flamenc a l'Estat per la situació dels independentistes empresonats.