El govern de Flandes ha demanat explicacions per carta a l'ambaixada espanyola a Bèlgica per la situació a Catalunya i la sentència del procés, segons ha avançat el diari flamenc Knack, segons ha pogut confirmar l'ACN.
El ministre president de Flandes, Jan Jambon, ha demanat una reunió amb l'ambaixadora Beatriz Larrotcha després que la cambra flamenca aprovés per unanimitat, el mes passat, una resolució que condemnava la sentència del Suprem i la descrivia com a "desproporcionada". De fet, els diputats ja instaven l'executiu flamenc a demanar la reunió amb la diplomàcia espanyola per expressar la seva "inquietud" amb la situació actual i els empresonaments de fins a 13 anys.
El Parlament flamenc va aprovar per unanimitat el 16 d'octubre una resolució que condemnava la sentència de l'1-O contra els líders independentistes i que donava suport a l'alliberament dels presos. Amb els vots a favor de tots els membres de la cambra presents, el text exigia al govern flamenc que convoqués l'ambaixadora espanyola per traslladar-li "la inquietud" sobre els fets, gest que ara Jan Jambon ha posat a la pràctica.
La resolució impulsada pels nacionalistes flamencs, els democratacristians i els liberals també reclamava un "paper mediador" de la Comissió Europea i feia una crida al diàleg entre Madrid i Barcelona. La resolució també demanava a l'executiu flamenc que urgís el Govern i l'executiu espanyol a mantenir un "diàleg polític" per trobar "una solució pacífica i sostenible".
Per la seva banda, l'ambaixadora Larrotcha ha enviat una invitació a diversos diputats del Parlament flamenc per assistir a un "esmorzar de treball" a la seu diplomàtica espanyola i parlar de la situació a Catalunya. "Estic disposada a parlar", afirma Larrotcha. Per ara, però, no hi ha data per a la trobada i l'ambaixada espanyola està pendent de la resposta dels diputats.
Tensions entre Flandes i Espanya
Les relacions entre Espanya i Flandes, on governen els nacionalistes flamencs de l'N-VA, són especialment tenses des de l'any passat, quan l'Estat va decidir retirar les credencials diplomàtiques al representant flamenc a Madrid, André Hebbelinck.
La polèmica va arribar arran de les declaracions de l'aleshores president de la cambra flamenca, Jan Peumans, també de l'N-VA, a favor de la llibertat de Carme Forcadell i qüestionant la salut de la democràcia espanyola.
El ministeri d'Exteriors, liderat per Josep Borrell, va considerar els comentaris inacceptables i va reaccionar retirant les credencials diplomàtiques al representant del govern flamenc a Madrid, cosa que l'executiu flamenc va criticar al considerar que se'ls castigava per unes declaracions del president de la cambra legislativa. L'N-VA, a més, ha donat suport públicament a l'expresident Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica.