Ara fa sis anys una onada de moviments sísmics, més de 500, va sacsejar el litoral del Delta de l'Ebre i Castelló. La majoria van ser imperceptibles, però algun va superar el nivell 4 a l'escala de Richter. L'origen, segons quedaria acreditat mesos després per l'Institut Geogràfic Nacional, era l'activitat del magatzem submarí de gas Castor, una obra adjudicada a l'empresa Escal UGS, propietat en un 66% de la famosa ACS de Florentino Pérez. Aquest dilluns, el mediàtic empresari i president del Reial Madrid ha comparegut a la comissió d'investigació del Parlament sobre aquest cas. "Ha estat una fatalitat que tots hem patit" i "em solidaritzo amb els afectats, però tot això s'ha polititzat" són dues de les frases que resumeixen la compareixença. Però n'hi ha més.
D'entrada, les seves primeres paraules han estat per espolsar-se qualsevol responsabilitat. "Estic sorprès perquè m'hagin citat aquí a parlar d'aquest tema, jo sóc el president executiu d'un grup que el composen més de 1.200 empreses i que té 10.000 obres vives", ha afirmat. Per justificar que no pot estar informat del detall d'aquest cas, ha explicat que Castor representa una part ínfima dels 36.000 milions anuals de facturació d'ACS "és només un 1% de la facturació del meu grup, poc els puc aclarir". Alhora ha afegit que "ha estat efectivament una cosa molt desgraciada, tots estem molt consternats, però no em preguntin coses que jo no sé".
Fet aquest breu aclariment, els grups parlamentaris han procedit a formular-li les preguntes que duien preparades, com és habitual a les comissions d'investigació. En el cas d'aquestes sessions, la mesa va decidir que s'aglutinarien totes les preguntes i que el compareixent respon agrupadament al final del torn dels diputats. Ell, però, indignat amb algunes de les intervencions, especialment la de Maria Sirvent de la CUP, ha intentat interrompre'ls i encarar-s'hi. Quan el president de la comissió l'ha intentat tallar recordant-li que no era el seu torn, Pérez li ha agafat el braç, un gest que ha repetit fins a tres vegades, perquè no li tragués el micròfon. "Jo no estic acostumat a que em parlin així", s'ha exclamat.
"Ens van venir a buscar, hi hem perdut diners"
"Sembla que jo sigui el dimoni", s'ha queixat Pérez, que ha narrat la seva versió dels fets. Segons ha explicat, va ser el govern espanyol, aleshores en mans de José Luís Rodríguez Zapatero, va voler posar remei al fet que Espanya era un dels països europeus on en cas de necessitat, d'escassetat, hi havia menys emmagatzematge de gas per abastir la població, menys de 15 dies. Un termini que van voler ampliar a 50 dies. Aquí és on arriba l'encàrrec del govern, segons ha explicat, a una empresa canadenca. Aquesta companyia tenia allà al Delta una plataforma petroliera, construïda els anys 90 i l'estructura es va repensar per guardar-hi el gas. "El projecte l'encarrega el govern, i no hi ha gaire gent a Espanya capacitada per fer aquesta obra, ens vénen a buscar (els canadencs)", ha afirmat.
Florentino Pérez ha volgut posar en valor el seu grup empresarial. "Tot el que fem és per donar satisfacció als ciutadans", ha assenyalat. Per demostrar-ho, ha tret pit dels números d'ACS, que "dóna feina a 200.000 treballadors, 10.000 dels quals discapacitats, dones maltractades o expresos". I ha afegit que "jo no estic acostumat a fer mal a ningú, estic acostumat a treballar les 24 hores del dia i a millorar la qualitat de vida dels treballadors".
La polèmica indemnització
Quan arran dels sismes el govern va decidir retirar la concessió a ACS, va pagar una indemnització de 1.350 milions d'euros a l'empresa de Florentino Pérez. Ho va fer en compliment d'una clàusula del contracte d'adjudicació que preveia una contrapartida en cas que es rescindís el contracte d'explotació, com va passar, i encara que hi hagués hagut negligència per part de la concessionària. "Necessitàvem una garantia perquè hi ha un risc geològic que ningú assumeix enlloc del món", ha justificat.
Sobre el pagament, ha volgut denunciar que "diuen el meu nom perquè sóc conegut", però ha explicat que els 1.350 milions no han anat a la seva empresa, sinó a pagar aquells qui van finançar l'obra. "Hauríem pogut viure sense aquesta obra, hem perdut diners", ha reblat.
El també president del Reial Madrid ha subratllat durant la compareixença que no l'han citat en cap dels processos judicials oberts pel cas Castor.
La CUP a la llotja del Bernabéu i els mítings de CiU
Qui més ha crispat Florenitno al llarg de la sessió, que s'ha allargat més d'una hora i mitja, ha estat Maria Sirvent, de la CUP. Per exemple, quan ha afirmat que la seva empresa, ACS, "figura a la llista de donants dels papers de Bárcenas". Ell, airat, l'ha interromput assegurant que mentia i que "al senyor Bárcenas no l'he conegut en la meva vida".
Mica en mica, però, Florentino ha anat passant de la indignació a la ironia. Quan Sirvent li ha recordat que la llotja del Bernabéu és un lloc obscur on es tanquen negocis, ell li ha contestat que "a la llotja del Bernabéu hi entra tothom, també diputats d'ERC i de Podemos, vostè també hi està convidada". En acabar, la diputada cupaire li ha regalat, i dedicat, el llibre 'Castor: la bombolla sísmica'. Un gest que el president d'ACS ha agraït.
I encara un altre moment per la posteritat. Quan Florentino Pérez ha confessat als diputats que "jo he anat a tots els mítings de CiU fins que vaig ser president del Reial Madrid, que vaig haver de dir-li al meu amic Miquel Roca que ja no hi podia anar; jo vaig muntar amb ell el Partit Reformista, vaig lluitar perquè un català fos president del govern.