Pere Aragonès ha recuperat el despatx oficial de president, que va quedar buit durant el mandat de Quim Torra, que no el va voler ocupar per evidenciar l'absència forçosa de Puigdemont. Des del centre de comandament del Palau de la Generalitat, el nou president ha oficialitzat el relleu, amb la signatura del decret de nomenament dels 14 consellers que l'acompanyaran al consell executiu. La novetat, el secretari de Govern, que serà el jurista Xavier Bernadí, amb una llarga experiència a la funció pública. 

Es confirma així una renovació profunda, que pretén afavorir la pau interna, amb perfils molt més tècnics que no pas polítics, fidel al pragmatisme que vol abanderar ERC, amb voluntat d'agilitzar la gestió del dia a dia. Per al càrrec de Salut, un doctor, per al d'Educació, un professor, per Interior i Justícia, advocats, i per Universitats, una vicerrectora. Són alguns dels exemples de la funcionalitat que vol projectar Aragonès. El repte, a partir d'ara, serà que se'n surtin i que quan es tracti del full de ruta independentista l'estructura no comenci a grinyolar. 

Abans de firmar el decret, Aragonès s'ha entrevistat individualment amb cadascun d'ells, per marcar els principals objectius de cada departament. Hi haurà 14 conselleriesset per a ERC i set per a Junts. Per primera vegada hi haurà més dones que homes, vuit a sis -set comptant el president-. Això sí, els dos llocs de més poder seguiran sent masculins. Dimecres prendran possessió i començaran a treballar. Dels 14, cinc són independents i quatre exalcaldes. Només dos repeteixen: Puigneró i Jordà, a més d'Aragonès. Queden fora pesos pesants com Damià Calvet o Ramon Tremosa, per Junts, o Ester Capella i Alba Vergès per ERC. 

NOU GOVERN PECES

Puigneró, l'home fort de Junts

L'home fort de Junts al govern serà Jordi Puigneró, enginyer de formació, que assumirà les funcions de vicepresident, a més de la conselleria de Polítiques Digitals i Infraestructures. És a dir, amplia les funcions al departament que ja ocupava amb Torra -ara gestionarà també tot allò relacionat amb les infraestructures- i hi afegeix la vicepresidència, habitualment associada a Economia, un aparellament que va decaure quan Elsa Artadi -a qui tots els dits assenyalaven- i Josep Rius van quedar fora

Dos dels nomenaments que més sorpresa han suscitat han estat el d'Economia, que serà l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró, proposat directament per Jordi Sànchez, i el d'Interiorcartera calenta que per primera vegada passa a mans dels republicans, que han escollit algú aliè al partit per ocupar la plaça, l'advocat exsocialista i exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. Encara no ha ni pres possessió que ja té sobre la taula el primer conflicte, l'incendi provocat per la participació de la Brimo al desallotjament del Bloc Llavors del Poble-sec, que incompleix el compromís adquirit amb la CUP a canvi de la investidura.

Dones al poder

Els dos noms que es donaven per descomptats des del primer dia, són l'exalcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà i Josep Maria Argimon, fins ara secretari de Salut Pública amb Alba Vergès. La primera serà la consellera de Presidència. És de la màxima confiança d'Aragonès, ha format part de l'equip negociador amb Junts i s'ha encarregat de donar forma a la part programàtica. Va ser Junqueras qui va promocionar-la. D'altra banda, com ja va anunciar Laura Borràs durant la campanya, Argimon serà l'aposta de Junts per al càrrec de conseller de Salut

A banda de Puigneró, només continua una altra consellera de l'anterior govern. Es tracta de Teresa Jordà, exalcadessa d'ERC a Ripoll, que seguirà fent-se càrrec d'Agricultura, ara amb l'ampliació d'Acció Climàtica. Un altre que ja formava part de l'executiu anterior com a número dos de Josep Bargalló, Josep Cambray, passarà a pilotar el departament d'Educació en nom d'ERC. 

Entre els cinc consellers independents, a part de Giró, Elena i Argimon, hi haurà la titular d'Acció Exterior i Transparència, que estarà en mans de Junts i que ostentarà l'exdelegada del govern als EE.UU., Victòria Alsina, un perfil més tècnic que no pas polític. De la seva banda, ERC ha designat la catedràtica de Ciències Polítiques i exsíndica de l'1-O, Tània Verge, per la cartera de nova creació d'Igualtat i Feminismes. Verge és experta en polítiques de gènere i, entre d'altres, ha dissenyat el pla d'igualtat del Parlament. 

Un dels qui des del minut 1 sabia que s'asseuria al consell de govern era Roger Torrent. L'expresident del Parlament i exalcalde de Sarrià de Ter, ha estat en diverses travesses, des d'Interior a Cultura, però finalment s'encarregarà del departament d'Empresa i TreballCultura serà per Natàlia Garriga, que fins s'ocupava de la secretaria de polítiques culturals, educació i esports i que té causa judicial oberta per l'1-O al jutjat 13 de Barcelona. A la banda de Junts, Gemma Geis, de l'entorn més pròxim a Puigdemontserà la nova titular d'Universitats i Recerca. A més, Violant Cervera pilotarà la de Drets Socials Lourdes Ciuró la de Justícia. Totes dues provenen de l'antiga Convergència i són de l'òrbita de Jordi Turull

La nova portaveu

L'únic nom que hores d'ara queda per desvetllar és la de la portaveu del Govern, una tasca sovint poc agraïda, però que a la vegada suposa una tribuna de projecció pública. Per primera vegada des de fa una dècada, aquesta funció deixarà d'estar en mans d'un conseller. Segons indiquen diverses fonts a ElNacional.cat, el nou executiu de Pere Aragonès ha triat una dona del sector de la comunicació perquè sigui la veu del govern en el dia a dia. Es recupera així la fórmula adoptada pel tripartit de Montilla amb la periodista Aurora Massip, que després de set mesos d'haver començat a rodar i immers en una batalla interna entre el PSC i ERC per aquesta figura, va optar per  una sortida salomònica. 

A la imatge principal, Aragonès signa el decret al seu despatx de president. / R. Moreno