Foc Nou no s'integrarà en cap de les dues candidatures que opten a la presidència d'Esquerra Republicana dissabte 14 de desembre, ni en la d'Oriol Junqueras ni en la de Xavier Godàs, després de quedar tercers en la primera volta. Ara bé, sí que negociaran tant amb Militància Decidim com amb Nova Esquerra Nacional a partir de cinc acords programàtics per donar-los el seu suport en la segona volta del congrés d'Esquerra. Així ho han decidit un centenar d'avaladors de la candidatura en una assemblea telemàtica. La nit electoral, Solà i Bosch ja van advertir que no arribarien a cap pacte abans que no es produís aquesta reunió.
"En un nou exercici de democràcia, la militància de Foc Nou ha decidit el que ens dona més força i dignitat: que no volem cadires i que la nostra aposta és situar la independència com a prioritat i fer net a ERC", ha reivindicat la líder d'aquesta candidatura, Helena Solà. També ha deixat clar que només arribaran a un pacte amb altres candidatures si "encaixa" amb les seves cinc condicions, i si no, no arribaran a cap acord.
🔴 #FocNou 𝗲𝘃𝗶𝘁𝗮 𝗻𝗲𝗴𝗼𝗰𝗶𝗮𝗿 𝗰𝗮̀𝗿𝗿𝗲𝗰𝘀 𝗱’𝗲𝘅𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝘃𝗮 𝗮𝗺𝗯 𝗠𝗗 𝗶 𝗡𝗘𝗡 𝗲𝗻 𝘀𝗲𝗴𝗼𝗻𝗮 𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮 𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗰𝗮 𝗰𝗶𝗻𝗰 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝗰𝗶𝗼𝗻𝘀 𝗽𝗲𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗻𝘂𝗻𝗰𝗶𝗮𝗿-𝘀’𝗵𝗶; 𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗹𝗲𝘀 𝗾𝘂𝗮𝗹𝘀, 𝗲𝗹 #PlaFocNou #independència 𝟮𝟬𝟯𝟬👇 pic.twitter.com/ok2QPge4yD
— Foc Nou 🔥 (@FocNou_ERC) December 4, 2024
Independència el 2030, exigir referèndum i auditoria externa
Però, quines són les condicions de Foc Nou a Junqueras i Godàs? Per començar, incorporar el seu pla per la independència 2030, que el candidat a la secretaria general ja va entregar a Elisenda Alamany i Alba Camps durant el debat electoral. Aquest planteja treballar en cinc flancs diferents per tal de "guanyar una posició de fortalesa molt superior a la del 2017", que inclourien obtenir suports internacionals o aïllar els "elements antidemocràtics del poder espanyol". Foc Nou ja proposava incorporar aquest full de ruta en la ponència política del 30è congrés d'ERC per tal de poder-lo debatre posteriorment amb els agents socials i altres partits polítics.
A banda del Pla Foc Nou, també reclamen que, tal com havia plantejat la presidenciable Helena Solà davant Godàs i Junqueras, el "referèndum acordat i vinculant" fos una condició sine qua non per a investir presidents del govern espanyol. Una de les seves propostes estrella durant tota la campanya per la primera ronda del congrés havia estat fer votar de nou a la militància sobre l'acord amb el PSC per investir Salvador Illa president de la Generalitat. Ara, doncs, aquesta consulta que s'ha de produir abans de l'agost vinent (quan farà un any que Illa és president), també formarà part de les condicions que Foc Nou reclama per posicionar-se a favor d'una candidatura o l'altra en la segona ronda.
Amb tot, Foc Nou també proposa dos elements que generen més conflicte amb les altres dues candidatures. Per un costat, fer una auditoria sobre l'estructura B. Godàs sempre s'hi ha oposat, al·legant que el partit ja té els òrgans necessaris per resoldre l'escàndol sobre els cartells dels germans Maragall. En canvi, Junqueras coincideix amb aquesta proposta, tot i que en el seu cas proposa una Comissió de la Veritat, que defensa, és compatible amb l'auditoria que reclama Foc Nou. Els de Solà, però, també volen separar el partit dels candidats a les institucions, element en el qual coincideix plenament amb Nova Esquerra Nacional.