El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la primera llei d'aquesta legislatura: la creació del Fons Agrari i Ramader de Catalunya. A proposta pel PSC, el seu objectiu és el de dotar de finançament addicional les inversions en explotacions agràries dins de la programació de desenvolupament rural a Catalunya. El fons es nodrirà en part amb un 30% dels ingressos relacionats amb l'impost sobre les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d'energia elèctrica d'origen nuclear. La proposta pretén també oferir una nova línia d'ajudes per millorar i modernitzar regadius en zones privades de reg.

En el debat de la proposta, el diputat del PSC-Units Joaquim Paladella ha celebrat que la llei doti al sector agrícola i ramader d'"eines per a competir amb igualtat de condicions amb altres productors d'aliments de tota Europa" i ha assenyalat que és significatiu, segons ell, que aquesta sigui la primera norma que s'aprovi en aquesta legislatura.

Vint esmenes presentades

La iniciativa ha arribat a la votació final del ple del Parlament amb vint esmenes a l'articulat, i en concret, quatre de Junts, set d'ERC, quatre del PPC i cinc de la CUP. En les esmenes presentades, es plantejava incrementar del 20 % al 30 % el percentatge de l'impost a les nuclears que es destina al nou fons, fet que ha estat recolzat per la majoria dels diputats.

En canvi, Junts proposava en una altra esmena la creació d'un òrgan consultiu i de participació per gestionar el fons previst en la llei, però aquesta proposta ha estat rebutjada. Sí que ha prosperat una esmena d'ERC destinada a incentivar el relleu generacional d'agricultors i ramaders.

El debat

La diputada de Junts Irene Negre ha proposat que la llei contempli un òrgan amb representants de les principals associacions del primer sector, al que la diputada d'ERC Montse Bergés ha demanat discutir-lo més endavant per a trobar un major consens, alhora que ha emplaçat els grups a augmentar la dotació prevista per al fons. El diputat de PP Jaume Veray ha donat suport a la proposta per a incrementar la dotació al fons, però ha advertit que, si es manté la previsió de posar fi a l'energia nuclear en 2031, el fons pot quedar-se sense recursos.

Des de la CUP, Dani Cornellà ha lamentat que "el sistema econòmic que controla la política d'aquí i d'Europa és pervers i està en mans d'uns pocs interessos" i ha criticat que mentre s'aprova el fons agrari per a ajudar al sector primari en el ple aquest dimecres, s'estan tancant acords de lliure comerç com el de la Unió Europea i Mercosur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!