Carme Forcadell i Dolors Bassa han donat suport aquest dijous a la candidatura liderada per Xavier Godàs, Nova Esquerra Nacional, que s'enfrontarà a Oriol Junqueras al congrés del 30 de novembre per la presidència d'Esquerra Republicana. Forcadell, que havia demanat públicament un pas al costat a Junqueras i havia reconegut que se li havia demanat que fos candidata a la presidència, però que ho ha descartat, i Bassa van ser dues de les preses polítiques d'Esquerra, condemnades durant el judici al procés, com el mateix Junqueras i Raül Romeva. L'exconseller d'Exteriors, en canvi, ha donat suport a la candidatura de l'expresident per recuperar la direcció del partit. En l'acte a Olesa de Montserrat, Romeva va assegurar que "als companys de cel·la no se'ls dona l'esquena", recordant el temps que van passar junts a la presó.

Xavier Godàs i Alba Camps, amb els històrics que donen suport a la candidatura / Foto: Nova Esquerra Nacional

El missatge de Puigcercós a Junqueras

El suport de Forcadell i Bassa (que no ha pogut assistir a l'acte) s'ha fet públic aquest dijous en una roda de premsa de Xavier Godàs i Alba Camps amb Joan Puigcercós, expresident del partit, que ha volgut treure pit de com es va fer la transició en el congrés del 2011, quan la direcció d'ERC va passar a mans de Junqueras i Rovira. En aquest sentit, ha retret al de Sant Vicenç dels Horts que la seva actitud actual, al capdavant de Militància Decidim, no suma, sinó que "divideix" Esquerra, reclamant-li que reflexioni per permetre una "transició tranquil·la" i pensar "en el partit". 

Noms històrics del partit fan costat a la candidatura de Godàs i Camps

La llista d'històrics del partit que fan costat a la candidatura de Nova Esquerra Nacional no es limiten només a Forcadell, Bassa i Joan Puicgercós. També hi figuren l'exsecretari general Joan Ridao; l'expresident del Parlament, Ernest Benach; l'exconsellera d'Educació Marta Cid (amb 46 anys de militància), l'exportaveu Marina Llançana, Joan Huguet o Joan Manel Tresserras, aquests tres últims es trobaven entre els assistents a la roda de premsa. Així mateix, hi havia l'exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà; l'exconseller del Govern Aragonès i breument durant el primer tripartit, Manel Balcells o Mertixell Serret, consellera durant el Govern de l'1 d'octubre i també en la darrera legislatura. Anna Simó també dona suport a la candidatura. Tots ells van subscriure el manifest publicat al juny on s'apostava per una renovació del partit i que també van signar posteriorment Marta Rovira i Pere Aragonès. 

Preocupació per l'"endemà" del 30 de novembre, però sense risc d'escissions

Preguntat Puigcercós per si tem que aquest congrés acabi convertint-se amb el del 2008, quan el partit va quedar molt tocat amb escissions incloses, l'expresident d'Esquerra ha negat que aquesta mena de situacions es tornin a produir amb l'escenari actual, ja que, creu, no hi ha "grans diferències polítiques" entre les diferents candidatures i també que s'està en millors condicions que en aquell moment. Amb tot, davant l'escalada dels retrets entre els diferents bàndols de la guerra interna Puigcercós ha criticat que s'ha entrat en un "espiral lamentable". Per això mateix, ha reconegut que li genera més preocupació la situació que es trobarà la direcció que surti escollida (si supera el 50% dels vots) per liderar el partit, després dels retrets mutus: "L’endemà aquest partit ha de ser fort, estable i previsible, ha de poder generar un discurs equidistant entre Junts i el PSC", ha reflexionat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!