La presidenta del Parlament Carme Forcadell ha reaccionat aquest dilluns a la sentència del Tribunal Suprem que li ha extingit la inhabilitació, mentre que a altres líders independentistes els ha mantingut les penes. Forcadell s'ha mostrat desconfiada amb la justícia espanyola i ha afirmat en una entrevista a TV3 que "fins que no vegi (la rebaixa de la seva pena), no m'ho creuré". En aquesta línia, no ha descartat que es revisin els indults del govern espanyol, que els han permès sortir de la presó. "Hi ha la possibilitat", ha afirmat.
Encara que la sentència del Suprem l'hagi beneficiat, la presidenta del Parlament ha criticat que hagi mantingut les penes d'inhabilitació a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa i ha assenyalat un "acarnissament" del Tribunal Suprem. "Una venjança incomprensible que demostra l'arbitrarietat de la justícia espanyola", ha afegit. Tot i aquest missatge, Forcadell ha destacat un element positiu: "Si es repeteix el referèndum de l'1-O, els fets no es poden condemnar si no hi ha violència, i nosaltres ho volem fer sense violència". En aquest sentit, ha explicat que sense el delicte de sedició l'Estat espanyol "no té cap instrument per castigar independentistes" en cas de fer un referèndum de manera no violenta. "Això els ha dolgut molt", ha subratllat.
La revisió de penes del Tribunal Suprem
Aquest dilluns s'ha conegut la revisió de penes del Tribunal Suprem als líders independentistes després de la reforma del Codi Penal. El tribunal ha decidit mantenir les penes d'inhabilitació de 13 anys per al vicepresident Oriol Junqueras i 12 pels consellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, als quals condemna per un delicte de desobediència i de malversació greu. En canvi, la modificació penal ha beneficiat cinc dels líders del Procés. Els expresidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i els consellers Josep Rull i Quim Forn han deixat d'estar inhabilitats després que la sala segona del Tribunal Suprem hagi revisat les seves sentències. Encara que la sentència del Suprem els permet tornar a la vida política, tant Forcadell com Turull han descartat fer-ho de moment.
Forcadell no demanarà la nul·litat
D'altra banda, la defensa de Carme Forcadell descarta combatre la revisió de pena, una idea que també comparteix la defensa de Joaquim Forn. Pel que fa a la resta de líders independentistes, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Jordi Sànchez, sí que demanaran al Suprem la nul·litat de la revisió de pena, segons ha avançat aquest dilluns Europa Press. Les seves defenses estudien presentar un incident de nul·litat contra la revisió de condemna que ha fet el Tribunal Suprem, amb la intenció de després anar al Tribunal Constitucional. En el cas de Junqueras, l'advocat Andreu van den Eynde ja havia anunciat prèviament que portarà la batalla a Europa. En canvi, les defenses de Josep Rull i de Jordi Cuixart encara no han comunicat quina intenció tenen.