"Amb el seu aspecte d'ocellet i la seva veu de mestra, Forcadell no se'm fa odiosa, sobretot em fa llàstima". Aquestes són les paraules que el director adjunt d'El País, Lluís Bassets, destaca i comparteix a Twitter sobre la columna d'Almudena Grandes del mateix diari, que versa sobre els seus sentiments cap a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Aquestes són les paraules per les quals les xarxes socials han posat el periodista contra les cordes —una vegada més—, per carregar fort contra personalitats relacionades amb el procés.
Amb el seu aspecte d'ocellet i la seva veu de mestra, Forcadell no em resulta odiosa, sobretot em fa llàstima. https://t.co/HQcT6AAsZC
— Lluís Bassets (@lbassets) 11 de setembre de 2017
Un article en què Grandes escriu que "Forcadell no se'm fa odiosa. Encara que no sé explicar bé per què, el cert és que sobretot em fa llàstima", i que es titula així, "Forcadell". Hi escriu sobre la seva actuació al capdavant de la cambra catalana la setmana passada, quan es van aprovar en el Parlament tant la llei del Referèndum com la de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República.
Donant cert marge als seus actes, Grandes comença l'escrit donant per fet que, encara que "imagino que era conscient del que anava a fer", "no va calcular bé les conseqüències, com passa quan la passió s'imposa a la raó".
La Forcadell-Tejero
A més, la periodista compara el cop d'estat del 23-F del 1981, quan el coronel Antonio Tejero "va entrar al Congrés dels Diputats amb una pistola a la mà", amb la presidenta del Parlament per "atrevir-se a suspendre la legalitat vigent per assumir poders extraordinaris en una institució de l'Estat espanyol".
Ara bé. També deixa clar que sap que "ella no es reconeixeria en aquestes paraules", però, fins i tot així, i "per molt malament que soni, això és el que ha passat".
Precisament per això, Grandes assenyala que "cal valor perquè la presidenta d'una cambra s'oposi al criteri dels seus propis lletrats i passi per sobre del dictamen del Consell de Garanties" i, encara més, assegura que "se'l reconeixeria si la tibantor del seu gest, la fanàtica brillantor dels seus ulls, no classifiquessin el seu coratge en una categoria en la qual no trobo res admirable".
Ocellet i mestra de primària
Grandes aprofita tot l'escrit, doncs, per acabar capgirant la cosa i posar sobre la taula que, "malgrat tot, amb el seu inofensiu aspecte d'ocellet i la seva veu de mestra de primària, Forcadell no se'm fa odiosa", sinó que, subratlla, li fa "llàstima, tanta com la imatge d'un hemicicle mig buit, en el qual es canta un himne acompanyat pel clamorós silenci de molts bancs buits".
Tot això és, per a la periodista esmentada, un "patetisme" que "no disminueix les responsabilitats de Carme Forcadell", quan, a parer seu, "va atropellar els drets de l'oposició". Grandes subratlla que gràcies a això, el president espanyol, Mariano Rajoy, el qual dibuixa com "un dels principals culpables de la fractura de la societat catalana", ha tingut "l'oportunitat de quedar com un home d'Estat, generós i mesurat." Un "pecat", a judici seu, que no és "menys imperdonable que els altres".
Plouen crítiques a El País
De fet, una de les últimes polèmiques que va desencadenar el director adjunt d'El País va ser quan després dels atacs gihadistes a Barcelona i Cambrils va afirmar que "hi ha una frivolitat irresponsable i en bona part culpable en les organitzacions polítiques que han emprès aquestes campanyes d'agitació de caires xenòfobs", en referència a l'independentisme.
Ara bé. Encara que aquesta vegada no hagi estat ell el que ha escrit l'article, els comentaris cap a Bassets no s'han fet esperar; alguns comentaris semblaven suggerir que l'article l'havia escrit ell mateix.
Un dels primers a sortir a la càrrega ha estat l'economista Xavier Sala-i-Martín, que li ha retret si no sadona "que qui fa llàstima ets tu" i li ah dit que "l'odi t'encega i et fa mal".
No t'adones que qui fa llàstima ets tu, Lluís? Quan baix creus que pots caure per defensar les teves idees? L'odi t'encega i et fa mal. https://t.co/GiThNEuX6p
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) 11 de setembre de 2017
Molts usuaris, a més, han denunciat que el director del diari esmentat els ha bloquejat després que l'hagin criticat.
Benvolgut @lbassets: el fet que m'hagis bloquejat x crticar-te no impedirà que hagis de passar la vergonya de veure el teu TWT publicat. pic.twitter.com/bsDhUSnr5g
— Jacme Tàpia (@capitadhoc) 11 de setembre de 2017
Són escòria, tant ell com @lbassets que em tenen bloquejat però es que em llegeixen. Una salutació, escòria!
— Pedro Pérez (@mobiplayer) 11 de setembre de 2017
Aquest també em té blocada i no puc llegir el seu tuit
— ireia Genís (@LaYeniGran) 11 de setembre de 2017