Des que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va reestructurar el gabinet el juliol del 2021, hi ha hagut sempre el rumor que tornaria a haver-hi una nova crisi per enfrontar l'etapa final de la legislatura. Els mesos han anat passant i, des de llavors, no hi ha hagut cap modificació en el lideratge de cap dels 22 ministeris. Tanmateix, aquesta remodelació arribarà a tot estirar a l'abril, abans de l'inici de la campanya electoral per les eleccions municipals, donat que la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; i la ministra de Sanitat, Carolina Darías, seran les candidates del PSOE a l'alcaldia de Madrid i de Las Palmas de Gran Canària respectivament. És possible que Sánchez es limiti a nomenar dues persones que les substitueixin, sense tocar l'organigrama general de l'executiu, però també hi ha la possibilitat que faci una reestructuració més profunda i redueixi alguns ministeris, fet que, segons assenyala El Periódico de España, podria provocar una crisi amb els seus socis de govern.
Tots els canvis que Sánchez ha fet en l'executiu al llarg de la seva presidència han afectat exclusivament les carteres socialistes, i mai no ha entrat en territori d'Unidas Podemos. Pedro Sánchez i l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, van acordar en el pacte del govern de coalició que cada formació gestionaria unes àrees determinades i triaria els noms dels ministeris. A priori, sembla que la capacitat de fer i desfer del president espanyol té vetat l'accés als ministeris morats, però encara hi ha una opció i és que, l'acord del govern de coalició determina que "en cas de reestructuració del govern, es mantindrà el nombre d'àrees gestionades pel PSOE i UP i el seu pes relatiu en el conjunt de l'executiu". Això significa que, si Sánchez decidís reduir el nombre de ministeris socialistes, que actualment són 17, obligaria a reduir-ne també els d'UP.
Unidas Podemos no ho tindria gens fàcil per escollir el ministre més prescindible, donat que el repartiment dels seus cinc ministeris també respon a un equilibri. Irene Montero i Ione Belarra representen Podemos, Yolanda Díaz i Joan Subirats provenen de les formacions Galícia en comú i En Comú Podem, mentre que Alberto Garzón pertany a Esquerra Unida (IU).
Les remodelacions prèvies del gabinet de Pedro Sánchez
El primer canvi en l'executiu de Pedro Sánchez va arribar el gener del 2021, quan Salvador Illa, que llavors era ministre de Sanitat, va traslladar-se de Madrid a Barcelona per preparar la campanya de les eleccions a la Generalitat de Catalunya, en les quals es presentava com el candidat del PSC. El que fins al moment havia estat el líder del PSC, Miquel Iceta, es va convertir en ministre de Política Territorial, càrrec que ocupava Carolina Darías, que va prendre el relleu de la cartera de Sanitat. El segon canvi va arribar dos mesos més tard, el març del 2021, quan el llavors vicepresident Pablo Iglesias va anunciar que abandonava el govern per presentar-se a les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid del maig d'aquell any. El mateix Iglesias va ser qui va proposar Yolanda Díaz —que només era ministra de Treball— perquè ocupés la vicepresidència que deixava vacant, i Ione Belarra, perquè agafés el relleu del ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. En aquest cas no va ser una decisió presa per Sánchez, tot i que va acceptar la proposta d'Iglesias.
El gran canvi va arribar l'estiu d'aquell any, el juliol del 2021, quan Sánchez va anunciar relleus a set ministeris socialistes. Pilar Llop va substituir Juan Carlos Campo Moreno al capdavant del Ministeri de Justícia, José Manuel Albares es va convertir en ministre d'Afers Exteriors en substitució d'Arancha González, Raquel Sánchez va rellevar José Luis Ábalos en el Ministeri de Transports, Pilar Alegría es va convertir en la nova ministra d'Educació en substitució d'Isabel Celaá, Félix Bolaños va esdevenir ministre de la Presidència en lloc de Carmen Calvo i Diana Morant va substituir Pedro Duque al capdavant del Ministeri de Ciència. D'altra banda, Iceta va canviar de cartera i es va convertir en ministre d'Esports, i Isabel Rodríguez va passar a liderar la cartera de Política Territorial.