El conseller d'Interior Joaquim Forn, que continua empresonat, ha demanat al jutge del Tribunal Suprem que l'investiga per rebel·lió que el torni a citar a declarar com més aviat millor, per respondre "profusament" a totes les qüestions sobre la causa de la qual n'és objecte i no només perquè es revisi la seva permanència a la presó.
La defensa de Forn va presentar ahir mateix davant el Suprem aquesta nova sol·licitud, després que el jutge Pablo Llarena acordés deixar-lo a la presó, al costat del vicepresident Oriol Junqueras i els líders de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en entendre que existeix risc de reiteració delictiva.
Daniel Pérez-Esqué, advocat del conseller d'Interior, reitera en el seu nou escrit la disposició del seu client a declarar sobre tots els elements de la causa per rebel·lió, tal com oferia en la petició que va presentar la setmana passada davant el Tribunal Suprem per sol·licitar que se li tornés a prendre declaració.
Compareixença “amb la major celeritat possible”
En el seu escrit, la defensa demana que la compareixença es practiqui "amb la major celeritat possible" i precisa que la intenció de Forn és declarar "profusament sobre els fets objecte de la querella" que la Fiscalia va presentar contra ell i la resta de membres del Govern cessat pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.
L'advocat de Forn recorda en el seu escrit que, a diferència d'altres defenses -com les dels consellers d'ERC o els del PDeCAT Jordi Turull i Jordi Rull-, el seu client "no va constrènyer" la seva declaració de divendres passat a qüestions relatives a la seva situació personal, sinó que va comparèixer amb la "ferma voluntat de respondre" al jutge i a la Fiscalia, així com a "donar complerta explicació de tot allò que en la querella s'atribueix".
Això no obstant, precisa l'escrit, abans de l'inici de la compareixença de divendres passat el jutge instructor del Suprem va advertir a les defenses que la seva declaració "ho era als únics efectes de resoldre sobre la seva situació personal i no per entrar en el fons dels fets objecte de querella".
"Tant és així -afegeix l'advocat- que l'instructor no va permetre a les defenses d'altres investigats intervenir en l'esmentada diligència (ni tan sols van poder entrar), per entendre que no era una declaració en tota regla sinó una mera compareixença relativa a la situació personal".
En conseqüència, la defensa de Forn sol·licita que davant la "costosa situació que pateix" el conseller des de fa més d'un mes, es practiqui "aquesta declaració en tota regla, amb assistència de totes les parts, sense més demora", i recorda que, d'acord amb la llei, tots els investigats tenen dret a ser escoltats tantes vegades com ho desitgin.
En la seva declaració de divendres passat, en què va contestar a totes les parts -inclosa l'acusació popular exercida per VOX-, Forn va manifestar davant del jutge que acatava la Constitució i l'aplicació de l'article 155 i va admetre haver revisat la seva estratègia política per la necessitat de fer autocrítica.
Malgrat això, el jutge Pablo Llarena va descartar ahir deixar-lo en llibertat amb fiança -com sí va fer amb sis consellers més-, en entendre que si reiterés la seva conducta provocaria conseqüències "greus, immediates i irreparables" i que el conseller d'Interior, al costat del vicepresident Oriol Junqueras i els líders de les entitats sobiranistes, van liderar el "setge" del passat 20 de setembre durant el registre de la Guàrdia Civil a la conselleria d'Economia pels preparatius de l'1-O.