La premsa internacional reacciona a la mobilització en defensa de l'escola catalana d'aquest dissabte. L'èxit de convocatòria i l'atac flagrant contra la llengua catalana per part de la justícia espanyola han protagonitzat els titulars de desenes de publicacions d'arreu del món. Entre altres, destaquen les agències de notícies Associated Press (la més important dels Estats Units) i l'APF (França), i les cadenes Fox, ABC (ambdues nord-americanes), DW (alemanya) i Euronews (francesa).

Associated Press

L'agència de notícies nord-americana ha titulat així el seu article sobre la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona: 'Els catalans protesten contra la decisió de més espanyol a les escoles'. En la peça, destaquen com els manifestants creuen que la decisió del Tribunal Suprem d'imposar el 25% dels continguts en castellà "amenaça el seu sistema educatiu" que pels catalans és quelcom "preciós". Aquesta qüestió suposa un nou "enfrontament institucional" entre la Generalitat i l'Estat, assenyalen. A banda de donar veu a la Plataforma per la Llengua i les seves demandes, l'agència nord-americana trasllada com el canvi en la immersió lingüística "per a molts catalans és un sacrilegi", ja que l'idioma castellà no està en perill i és un símbol de la cultura pròpia després de quaranta anys de repressió durant la dictadura de Franco.

APF

A França, l'agència APF ha informat sobre la manifestació amb un tuit, on han destacat la revifada del moviment independentisme català per l'atac a l'escola catalana i l'excusa perfecta de la dreta espanyola per criticar el govern de Pedro Sánchez. 

Deutsche Welle

El canal internacional de la televisió alemanya ha batejat la manifestació com una "protesta massiva contra la sentència escolar". Aquesta cadena també destaca el paper de la justícia espanyola en la repressió lingüística: "El veredicte d'un jutge va seguit d'un crit d'indignació", expliquen. En aquest cas, la cadena ha fet ressò de les demandes del president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha titllat la sentència del Suprem d'"ofensiva del nacionalisme espanyol". L'article també destaca que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha demanat que s'inspeccionin les escoles catalanes on no es compleix el model actual d'immersió lingüística. 

Fox 23 News

La cadena nord-americana també ha fet ressò de la notícia. El títol que encapçala el seu article recalca que la protesta dels catalans és en contra la sentència judicial que ha imposat més castellà a les aules. Al final de la peça, recorden que el català és una llengua minoritzada dins l'Estat espanyol: "La Constitució espanyola estableix que el castellà és la llengua de la nació i que ha de ser apresa i parlada per tots. També afirma que el català i altres llengües minoritàries com el basc són llengües cooficials i part del 'patrimoni cultural espanyol que haurien de ser objecte d'un respecte i protecció especials'".

ABC News

D'altra banda, aquesta altra cadena nord-americana assenyala la intenció de gran part de la societat civil catalana de desobeir el mandat de la justícia espanyola i el què això significa per les relacions entre Catalunya i l'Estat l'estabilitat del govern de Sánchez: "Ara hi ha un altre enfrontament institucional entre les autoritats centrals i el govern regional català, dirigit per independentistes que volen no complir el requisit d'augmentar l'espanyol a les escoles", informa ABC News. 

Euronews

La principal cadena de televisió europea destaca la imatge d'unitat que aquesta mobilització ha atorgat al moviment independentista: "Les protestes en defensa de la llengua catalana també podrien impulsar el moviment secessionista de la regió. Diversos manifestants portaven banderes a favor de la independència, i els líders del moviment eren presents", assenyala Euronews. 

La Libre

El diari La Libre també ha fet ressò dels 35.000 manifestants aquest dissabte. Segons aquest rotatiu belga, "Catalunya està fortament dividida entre partidaris del separatisme i unionistes. Recentment, el tema de la independència catalana s'ha colat a les aules de les escoles."

 

Foto principal: la manifestació a favor de l'escola catalana / Montse Giralt