El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, han topat pel tipus d'hidrogen que haurà de transportar la futura canalització H2Med entre Barcelona i Marsella. França, gran productora d'energia nuclear, vol que es transporti l'hidrogen generat amb aquesta energia, mentre que Espanya diu que ha de ser el creat amb energies renovables. Al primer se li diu hidrogen rosa i al segon hidrogen verd, i els dos mouen milions d'inversió. La pugna per quin dels dos models s'acabarà imposant ha provocat tensió en els últims dies, i encara més quan Madrid ha vist que França ha mogut les seves armes diplomàtiques a escala europea, mentre Espanya hi mostrava debilitat. En teoria, Sánchez i Macron van tractar aquestes qüestions a la cimera de Barcelona el 19 de gener, però no sembla que servís de gaire.
La Comissió Europea va equiparar dilluns els dos combustibles, tal com demanava França, i això va provocar la irritació de la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera. "Hi ha maneres d'expressar-se que no m'agraden", va assenyalar Ribera en referència a París, i va afegir que "França ha dit que es comprometia amb aquest tub i, si ha canviat d'opinió, que ho digui". El to descordat de la ministra no va agradar gens a París, i això ha provocat una rèplica pública de l'ambaixador francès, Jean-Michel Casa. "A nosaltres tampoc ens agraden algunes maneres d'expressar-se de la vicepresidenta tercera del govern", ha deixat anar a El Periódico de España. Casa ha argumentat que quan es va acordar el projecte H2Med el desembre passat es va admetre també per la part espanyola que l'hidrogen del futur es podria produir tant a partir d'energies renovables com de fonts baixes en carboni, amb una acceptació implícita de l'hidrogen rosa.
"Aquest compromís va ser reiterat molt clarament durant la trobada bilateral entre el president de la República, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al principi de la cimera hispanofrancesa del passat 19 de gener, a Barcelona", ha afegit Casa. "De fet, aquest acord es reflecteix a la declaració conjunta aprovada pels dos caps d'Estat o Govern en concloure la cimera, i especialment al paràgraf 16, dedicat a les interconnexions entre els nostres dos països i molt particularment al projecte H2Med: "Tots dos països coincideixen que la transició energètica és la solució adequada per avançar cap a la neutralitat climàtica, assegurar un subministrament energètic segur, assequible i sostenible, i reduir la seva dependència dels combustibles fòssils, respectant plenament el dret de cada Estat membre a escollir la seva estructura energètica. Per això, tots dos països reafirmen el seu compromís de desenvolupar els projectes d'interconnexió elèctrica previstos i el projecte H2Med, que contribuiran a reforçar la seguretat energètica de la UE.[…] Espanya i França reconeixen la importància de la producció, el transport i consum d'hidrogen net com el produït a partir de fonts d'energia renovables i baixes de carboni […]", ha indicat.
Després de l'escrit de l'ambaixador, el govern espanyol s'ha compromès a rebaixar la tensió amb França.