La vida tranquil·la i de funcionari públic de perfil discret que va voler vendre Mariano Rajoy quan va abandonar la Moncloa, no casa amb els beneficis que suma anualment. Amb una gira engegada per presentar el seu darrer llibre, 'Política para adultos', Rajoy sumarà els beneficis que tregui de la venda i els drets d'aquesta publicació a una llarga llista de retribucions que percep mensualment des de diferents vies. Cal tenir en compte que la via editorial no li va gens malament. Del seu penúltim llibre, 'Una España mejor', va vendre 100.000 exemplars.

La feina al Registre Mercantil

Comencem per la que el lliga a la seva feina actual: la de registrador mercantil al número 5 de Madrid amb què guanya entre 1 i 1,2 milions d'euros anuals. És una informació que va avançar El Español, tenint en compte la renda d'un perfil similar al seu. Malgrat que el Col·legi de Registradors és una entitat pública, la manca de transparència d'aquest organisme és notòria. Des del citat Col·legi s'excusen amb què és una qüestió privada i no pot ser requerida pel Portal de Transparència. D'altra banda, el perfil de registradors varia la seva remuneració depenent del lloc. Madrid i Barcelona és on més es cobra, malgrat que la feina no és gens complicada.

Tan sols es tracta d'acreditar una llarga tradició lligada a l'ens públic i actualitzar les dades o lleis que vagin apareixent. D'altra banda, tampoc és una feina estressant. Rajoy es dedica a fer un examen jurídic de la documentació que una empresa o persona autònoma presenta per ser inscrit al Registre. A partir d'aquí, Rajoy i la resta de registradors tenen fins a quinze dies per donar una primera resposta.

Cases i places de garatge

Si entrem en el món immobiliari, Rajoy supera amb escreix la resta de presidents espanyols. Mentre Zapatero o Aznar tenen de dues a cinc propietats, Rajoy fa el salt a les setze. Les detallem:

- Pontevedra: dos habitatges i tres places de garatge. També una oficina que va comprar l'any 1989. La resta correspon a un apartament amb plaça de garatge del 1987 i un pis de 162 metres quadrats amb quatre dormitoris, cambra de planxa, dos banys i un lavabo a part. Aquest sembla que l'hauria heretat malgrat que cap dels altres germans figura en els papers de l'immoble.

- Sanxenxo: dos habitatges i una plaça de garatge en aquest municipi turístic de Galícia. Un d'ells compta amb una terrassa amb vistes a primera línia de mar i el passeig marítim. L'altre té 97 metres quadrats i també se situa al centre. La plaça de garatge té 12,5 metres quadrats i juntament amb la seva família, comparteix una vivenda familiar de 128,6 metres quadrats. En aquesta sí figuren els seus germans.

- Santiago de Compostel·la: pis de 73 metres quadrats.

- Gran Canària: un bungalow de 50 metres quadrats a la urbanització Puerto Rico. Un habitatge que comparteix amb els germans.

- Madrid: el 23 de juliol de 1991, va comprar un pis al Passeig de la Castellana, al costat del Museu Sorolla i en una de les zones més cares de la capital. L'habitatge té 70 metres quadrats i compta amb una zona comunitària amb gimnàs, sauna i piscina. 

- Aravaca: també dins la Comunitat de Madrid comparteix un pis amb la seva dona Elvira. El van comprar l'any 1998 i compta amb 280 metres quadrats, dues plantes, aparcament i dues places extres per si venen convidats amb cotxe.

Actualment, pràcticament tot ho té en lloguer. Al seu registre mercantil, Rajoy figura com a autònoms des de fa 29 anys i la seva activitat és classificada com a "llogater de béns immobles en compte propi". La fortuna, ara mateix, és incalculable. A més, ha de sumar dos anys extres de sou com a funcionari. Rajoy, de 66 anys, s'hauria de jubilar obligatòriament als 70. Però el PDeCAT va proposar una esmena al Projecte de Llei per allargar dos anys la jubilació als registradors i notaris i ha estat aprovada.

Fotografia de portada: darrera trobada dels expresidents Mariano Rajoy i Felipe González a Galícia aquest 2021