Carmen García Martínez. Aquest és el nom de la titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona, que s'encarrega de la investigació contra el conseller Raül Romeva, l'exsecretari del Diplocat Albert Royo i el secretari de Govern, Víctor Cullell, a més d'altres set càrrecs de la Generalitat, per malversar fons públics per "internacionalitzar" el procés. Però qui és aquesta magistrada? Doncs bé una vella coneguda pels moviments socials activistes de la capital catalana pel seu fosc currículum.

Tant és així que fa sis anys es va obrir una campanya a la plataforma Change.org per demanar-ne la seva inhabilitació. En aquesta petició, que va recollir més de 19.600 firmes, es denunciava que García Martínez havia dictaminat presó preventiva per a manifestants sense antecedents ni proves inculpatòries que havien estat arrestats aleatòriament.

"És una autèntica vergonya que senyores de provada parcialitat, subjectivitat i incompetència, que sentencien amb alegria mesures desproporcionades faltant a la raó, al dret i la llibertat, segueixin exercint poder repressor d'estat", es recull en l'escrit de la plataforma Change.org, que encara es pot visitar. 

Ciutat Morta

Un dels casos més controvertits en el qual va desenvolupar les seves tasques com a magistrada són els coneguts com el 4-F, que es recullen en el documental Ciutat Morta (Xavier Artigas i Xapo Ortega). La nit del 4 del febrer del 2006, una festa en una casa ocupada al centre de Barcelona, va acabar amb un policia en coma per, presumiblement, l'impacte d'un test al cap i que havien llançat des d'un balcó.

Per aquests fets, la policia va detenir a Rodrigo Lanza, d'origen sud-americà, i, posteriorment, dos joves més en un hospital, que van negar haver estat en la festa. Els joves denuncien que van patir tortures. García Martínez va ser la jutge instructora en el cas del 4-F, que va comportar dos anys de presó preventiva pels joves fins que es va celebrar el judici. A més, també es va fer càrrec de les denúncies per tortures per part dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que van denunciar els acusats. Aquestes, però, van ser arxivades.

Rodrigo Lanza és un dels condemnats pel cas de Ciutat Morta / ACN

Aquest, però, no és l'únic afer polèmic que envolta a García Martínez. El 29 de març del 2012 també va decretar presó provisional per tres joves que havien participat en una vaga general. Finalment, però, l'Audiència de Barcelona va considerar que era excessiva aquesta condemna. En aquest sentit, va estimar que els fets descrits en els atestats policials no presentaven "l'aparença de gravetat suficient per a decretar la presó". Per això, aquest tribunal va ordenar l'alliberament dels tres processats.

A més, també va decretar presó provisional per Sergi Rubia, membre de la colla castellera de Sants, detingut el maig del 2014 durant el desallotjament de Can Vies. Finalment, després de romandre 23 dies en presó preventiva, va ser absolt. 

Ara García Martínez és la jutge instructora que s'encarrega d'investigar si Romeva i Royo van contractar treballs i estudis per crear les estructures d'una Catalunya independent i internacionalitzar el procés. Per aquest cas, també ha citat a declarar a Roger Albinyana (ex secretari d’Afers Estrangers), Teresa Prohias (ex directora de serveis), Aleix Villatoro (ex secretari general d’Exteriors), Raül RomevaRoser Clavell (secretària general del Diplocat entre el 2012 i el 2013), Manuel José Vila Motlló (ex director General de Cooperació al Desenvolupament), Gerard Martí Figueras (ex secretari general de l’esport) i Antoni Reig (ex director del Consell Català de l’Esport).

La petició de Change.org finalitza amb un missatge clar cap a la magistrada: "Senyora, dediquis a una altra cosa ...."