El president francès, Emmanuel Macron, ha tancat el Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM), que era l'interlocutor de les comunitats musulmanes amb l'Estat francès, segons informa aquest dijous el diari Le Monde, que atribueix la decisió a les tensions que han aparegut en aquest organisme, que ha acabat fracassant. El Consell funcionava des de l'any 2003, a través de federacions adscrites als països d'origen, principalment el Marroc, Algèria i Tunísia.
Tot va començar quan va aparèixer una pugna entre els diferents països d'origen i diverses federacions de mesquites van decidir abandonar el Consell. El desembre del 2021 l'executiu francès va decidir deixar de considerar-lo com a interlocutor, i va derivar tot plegat en una situació enrocada durant mesos.
La fórmula alternativa
En substitució del CFCM, el govern francès aposta per un nou organisme denominat Fòrum de l'Islam de França (FORIF), amb un nou plantejament que intenta evitar la competència entre països d'origen dels musulmans. Es va posar en marxa tot just fa un any, de manera incipient, amb la participació del ministeri de l'Interior, perquè s'ha atorgat als prefectes la interlocució amb les comunitats musulmanes locals. I la tria dels interlocutors també la fan els prefectes. El prefecte és el representant del govern francès en cada departament, una figura semblant a la del delegat del govern espanyol.
Amb el nou organisme, el govern francès vol acordar qüestions urgents com la formació i l'estatus religiós dels imams, que amb el CFCM no es va poder aconseguir per diferències entre els diferents països.
Macron ha llançat des de fa temps una forta crítica al que denomina "separatisme islamista", que fa referència a l'intent integrista de crear una comunitat musulmana separada dins de França. Al seu entendre són els qui afirmen que les seves lleis "són superiors a les de la República i a vegades vessen sang amb aquest objectiu", en al·lusió als atemptats gihadistes que s'han perpetrat a França en els últims anys.
El difícil consens
En canvi, aposta pel concepte d'islam de França o de francesos musulmans, amb una idea d'identitat fins ara no del tot consensuada a França. El país viu amb intensitat aquests debats socials i el fenomen ha estat reflectit amb duresa en sèries com Atenea, de Netflix.
Atenea mostra el violent conflicte social que sorgeix en un barri del cinturó de París, després de la mort d'un noi en mans de la policia. Els veïns del lloc desencadenen una lluita de caràcter quasi bèl·lic contra les autoritats locals. Però no hi ha només conflicte social sinó també d'identitat.