Les reaccions a la decisió del Tribunal d'Estrasburg de posar fi a la petició d'extradició d'Espanya de l'eurodiputada Clara Ponsatí han estat d'alegria en el si de l'independentisme. El jurista Josep Costa, exvicepresident primer del Parlament de Catalunya, ha manifestat a través de Twitter sobre la victòria de Ponsatí: "Espanya abans tenia una Armada Invencible de militars i ara la té de jutges. Però les dues tenen en comú que naufraguen en arribar a Flandes i al Regne Unit", complementant aquesta piulada amb l'etiqueta "Llarena KO".
El tuit del també professor de Teoria Política se suma a altres reaccions, com la de Pilar Rahola, que expressava aquest dijous "Espanya, calla!" després de la victòria de Ponsatí. En aquesta línia, la periodista sostenia que "Espanya va de derrota en derrota fins a la derrota final" i que és "la vergonya d'Europa". Per la seva banda, el president a l'exili, Carles Puigdemont, indicava que "la justícia escocesa és, abans que res, justícia. A Europa és el que acostumem a trobar. En canvi, la justícia espanyola és, abans que res, espanyola".
Què era l'Armada Invencible a la qual es refereix Costa
L'Armada Invencible va ser una expedició militar formada per uns 130 vaixells de guerra que el rei Felip II va llançar contra Anglaterra per tractar d'envair el país. L'operació la va impulsar en un context d'enfrontament amb Isabel I d'Anglaterra. Anys enrere, Felip II es va casar amb Maria I (antecessora d'Isabel I), però ella va morir sense que tinguessin cap fill. Aleshores, Felip II va intentar mantenir l'aliança amb Anglaterra i li va proposar matrimoni a Isabel I, qui va heretar el tron anglès, proposició que la reina va declinar.
Isabel I va instaurar la reforma anglicana i l'any 1570, el papa Pius V va excomunicar la monarca i s'autoritzava que qualsevol rei catòlic la destronés. Un dels monarques convençuts a intentar-ho va ser Felip II i les tensions entre Espanya i Anglaterra van començar a aflorar. Tant és així que l'any 1585 va començar una guerra entre els dos estats. En el context d'aquesta batalla, Espanya va voler llançar un atac marítim amb diverses naus que van partir des de la península Ibèrica. També van sortir dels territoris dels Països Baixos que en aquells moments eren de domini espanyol.
La batalla va durar poc més de 10 dies perquè Espanya va perdre aquesta guerra naval i l'intent d'invasió va resultar un fracàs, amb derrotes en punts com Calais i de la costa belga. A això cal sumar que moltes de les naus espanyoles van naufragar per les condicions meteorològiques. Es calcula que entre els espanyols va haver-hi més de 1.000 morts i prop de 800 ferits i que, després de la derrota, van recular i tornar cap a la Península.
La victòria de Ponsatí
El tribunal d'Edimburg va decidir aquest dijous tancar definitivament el cas per la petició d'extradició de l'exconsellera Clara Ponsatí, actualment eurodiputada per Junts i resident a Bèlgica.
Segons va explicar l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, el tribunal considera que l'eurodiputada ja no està sota la seva jurisdicció i que, per tant, cal finalitzar el procés judicial per extradir-la a Espanya. El cas a Escòcia portava obert més de tres anys, però el novembre del 2019 el tribunal d'Edimburg ja va permetre a Ponsatí recuperar el seu passaport i viatjar a l'estranger.