El govern espanyol es tornarà a dividir aquesta setmana al Congrés dels Diputats. Serà en la moció que ha presentat la CUP, i que fa referència a la resolució del conflicte català a través de la taula de diàleg. El PSOE s’hi ha negat en rodó, com fins ara, però Unidas Podemos ha negociat una esmena que modifica el text i que farà que hi votin favorablement. Els anticapitalistes i la formació morada han acordat no excloure ni l’amnistia ni l’autodeterminació de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat.
En la moció original de la CUP, que s’ha debatut aquest dimarts al Congrés, els anticapitalistes instaven el govern espanyol a “presentar a la taula de diàleg amb el Govern de Catalunya una proposta de referèndum, aprofitant el calendari i els treballs que ja ha iniciat el Govern d’Escòcia”.
Amb l’esmena negociada amb Unidas Podemos, el punt de la moció queda redactat de la següent manera: “El Congrés dels Diputats insta el govern espanyol que presenti a la taula de diàleg amb el Govern de Catalunya una proposta de treball i calendari per a abordar el conflicte polític a Catalunya. El el debat de propostes de solució no s’exclourà, entre altres, la del referèndum d’autodeterminació i l’amnistia”.
Des del PSOE no canvien la seva posició. Aquest dimarts al migdia, la portaveu socialista Adriana Lastra s’ha reivindicat com “el partit del diàleg, la negociació i l'acord” però sempre “dins del marc constitucional”. Durant el debat d'aquest dimarts a la tarda, el diputat del PSC José Zaragoza s'ha dedicat a retreure la inacció del govern Rajoy davant l'independentisme. A la CUP li ha respost que "l'estat de dret és la solució" i també li ha retret que "es diguin antisistema i votin sempre amb la dreta". I ha conclòs: “No hi haurà ni independència, ni autodeterminació, ni amnistia”.
Moció mutilada
La moció de la CUP ja va néixer amb polèmica, després que la Mesa del Congrés mutilés la meitat del text. Es tracta del primer punt de la iniciativa, que es referia directament a la “censura” practicada per la Mesa. Els anticapitalistes volien que el Congrés es pronunciés “a favor de l’admissió a tràmit de la proposició de llei orgànica d’amnistia i resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol”. Simplement l’admissió a tràmit per a ser debatuda. Però l'òrgan de govern de la cambra va aplicar la guillotina.