Pinten bastos al país de la Declaració dels Drets de l'Home. França allargarà fins a tres mesos l'estat d'excepció, que preveu escorcolls domiciliaris i detencions sense ordre judicial, entre d'altres mesures restrictives de les llibertats. Ho ha aprovat aquest dijous l'Assemblea Nacional francesa, a petició del Govern del primer ministre socialista Manuel Valls. Fins ara, l'excepció es limitava a dotze dies.
"Estem en guerra!", s'ha exclamat Valls davant dels diputats per justificar aquesta modificació legal i tot un seguit de mesures de control. "No és la mena de guerra a què la història ens té tràgicament acostumats. No. És una nova mena de guerra –a l'estranger i a l'interior– en què el terror és el primer objectiu i la primera arma", ha afegit Valls en un discurs força dramàtic.
Altres llibertats i drets també han estat limitats temporalment, a més que s'han imposat algunes mesures de control que l'oposició titlla d'extremes, redundants o de cara a la galeria.
Tancar les xarxes socials
Una és que el Govern podrà bloquejar i tancar webs i xarxes socials a voluntat si sospita que promouen el terrorisme, serveixen per organitzar atemptats o reclutar militants. En realitat, la llei sobre el terrorisme aprovada el passat febrer ja autoritza el Ministeri de l'Interior a fer-ho inclús sense estat d'emergència.El debat ha estat intens. L'Assemblea ha augmentat les mesures de vigilància sobre alguns refugiats i immigrants, com la possibilitat d'imposar un braçalet electrònic per controlar els moviments d'alguns estrangers als quals s'ha assignat residència, és dir a aquells que s'ha limitat la mobilitat dins el país. La diputada ecologista Cécile Duflot, entre d'altres, s'hi ha oposat amb contundència. "Això ja va massa lluny", ha dit. Es tracta d'una "detenció administrativa" (és a dir, sense jutge), amb "l'única base de l'actitud" de la persona i no dels fets provats.
"Els francesos estan preparats, crec, per a una restricció de les llibertats de tots, supervisades, controlades i limitades en el temps", ha dit Bruno Le Roux, president del grup socialista. Els francesos "esperen que es faci el que sigui necessari per eradicar aquesta amenaça", ha reblat.
Armats fora de servei
El Ministeri francès de l'Interior autoritzarà els agents de la policia a portar les seves armes reglamentàries quan no estiguin de servei, sense l'obligació de vestir l'armilla antibales, ha explicat el director general de la policia, Jean-Marc Falcone a ràdio RTL.Els policies "podran utilitzar l'arma a tota hora a condició que respectin el dret penal i les regles de la legítima defensa". Hauran de dur un braçalet que permeti identificar-los, per evitar confusions entre la gent si utilitzen l'arma de paisà i, a més, hauran d'haver efectuat prèviament almenys una sessió de tir i advertir els superiors de la seva opció.
Fins ara els agents havien de deixar les armes a la comissaria o als seus domicilis quan no estaven de servei.
En el mateix sentit, el president, François Hollande, es va mostrar partidari de reforçar l'armament dels policies municipals i va assegurar que l'Estat ajudarà aquelles ciutats que ho sol·licitin amb armes de la policia nacional.
Centre de gihadistes penedits
Manuel Valls també ha anunciat que es crearà un centre per a joves radicalitzats per la religió i que acollirà en primer lloc a "penedits" per avaluar "la seva voluntat de reinserció". El Govern francès ja ha assignat els fons necessaris per al projecte.Els interns no seran gihadistes que tornin a França des de Síria o l'Iraq, perquè aquests han d'anar a la presó, va puntualitzar el cap del Govern. "Un centre de desradicalització –va puntualitzar– no pot ser una alternativa a l'empresonament". El que es farà allà serà "un seguiment individualitzat i pluridisciplinari" que segons el seu parer és "indispensable".
Per als gihadistes de tornada de zones de combat, el Govern pretén prohibir-los l'entrada a França sense una autorització expressa.