Escàndol rere escàndol amb el rei Joan Carles I com a protagonista, la monarquia espanyola està quedant en evidència davant la premsa internacional. És més, es podria dir que "la corona d'Espanya encara trontolla", o almenys aquest és el titular de la retransmissió de la ràdio pública francesa France Inter i de l'article sobre aquesta.
El text explica com "un any després de la seva fugida als Emirats Àrabs", els "judicis per corrupció i evasió fiscal" encara formen part de l'agenda de l'emèrit.
Una "tradició" de la monarquia
Però, com bé assenyala el mitjà, "els espanyols hi estan acostumats". Que els caps d'Estat s'escapolin pot considerar-se ja un costum familiar: "Els Borbons d’Espanya han perdut les corones 4 vegades en un segle i mig. L’avi, el pare i el mateix Joan Carles I van viure l’exili. És evident que la fugida reial és més que una excepció, és una tradició", continua l'article.
"Un lladre de camins"
Però compte, els francesos consideren que tot té un límit, i que la bombolla podria esclatar. I és que, "a mesura que es van produint les restitucions – les regularitzacions, perdó – els espanyols s'han adonat fins a quin punt aquella persona a la qual encara hem de dir sa majestat només era un lladre de camins".
Després de fer un breu repàs sobre l'ús de Joan Carles de les targetes bancàries ocultes i les "comissions de contractes d’armament" destapades que el mantenen lluny de la Sarsuela, es destaca que "el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha deixat de mesurar la popularitat de la monarquia espanyola des del 2015" quan una avaluació del rei Felip VI va resultar en una puntuació de 4,34/10. No va arribar ni a l'aprovat pels pèls.
La monarquia suspèn
"De sobte - continua l'article - la premsa va organitzar les seves pròpies enquestes" substituint el treball de l'ens públic".
Les xifres no milloren: "El 48% dels espanyols opina que la monarquia és una institució antiga". És més, a la pregunta de "quina forma d’organització estatal preferiríeu?", "són el 41% que prefereixen una república i només un terç, una monarquia". "Amb aquest element addicional: gairebé la meitat d'ells voldrien ser consultats per referèndum", s'assenyala.
Però quina és l'excepcionalitat del cas espanyol? El mitjà ho explica així:
"Quan el dictador Franco va morir al llit el 1975, el seu règim va tenir temps d’imposar el retorn de la monarquia i fins i tot el nom del rei, Joan Carles I. És més, és l’únic país del món que s’ha reintegrat a la monarquia al segle XX. A diferència dels italians, que al final de la Segona Guerra Mundial van decidir si mantenien o no la monarquia, els espanyols mai van tenir aquesta oportunitat".
La solució? "un consens entre les parts ... Que òbviament no existeix", conclou France Inter.