L’exconseller Francesc Homs ha d’anar a judici després que la Fiscalia hagi reactivat una causa contra ell per l'adjudicació de contractes i subvencions, presumptament a dit, en favor d'una fundació afí a Convergència quan era responsable del departament de la Presidència del Govern d'Artur Mas. Unes despeses del 2012 que sumen en total uns 58.000 euros públics i que l'acusació relaciona amb el Procés, si bé l'Audiència Provincial de Barcelona ja ha arxivat la causa en dues ocasions en no veure indicis delictius. La resposta d'Homs davant la notícia arriba aquest divendres. L'exconseller veu una intenció maliciosa per part de "determinats personatges que en certes coses acaben deixant el Dret en un racó" i vincula aquesta reactivació amb la recent aprovació de la llei d'amnistia al Procés: "Això m'ho comuniquen el dia que s'aprova la llei d'amnistia. Crec que això no va per mi, crec que aquí hi ha un missatge", ha deixat anar Homs en una entrevista a RAC1.
Subratllant que l'Audiència barcelonina ja ha arxivat aquestes causes contra ell en dues ocasions, l'última vegada fa un any, Francesc Homs ha valorat que en aquest cas hi ha "una discussió entre jutges" amb disparitat de criteris i, sense voler assenyalar directament ningú, l'exconseller ha apuntat a la suposada mà negra d'aquests "individus concrets" que, assegura, “embruten” el paper de la Justícia. En aquest sentit, Homs, que també és jurista, ha defensat explícitament la judicatura espanyola, el “gruix” del qual afirma que “funciona”, però lamenta que "en determinats aspectes que tenen a veure amb la política prenen altre tipus de decisions". "Això no ens va bé. I la defenso, la Justícia d'aquest país, però cal aïllar les coses que són anòmales, i ho hem de poder parlar", ha argumentat Homs.
Tres acusacions paral·leles
En concret, el ministeri públic acusa Homs d'atorgar el 2012 una subvenció directa, sense concurs públic, de 7.400 euros a la CATDEM, fundació afí a CDC, per finançar les despeses derivades de la seva pertinença a l'European Liberal Forum i la traducció de material de difusió de les seves activitats a diverses llengües. Sobre aquesta, Homs ha defensat aquest divendres que va ser validat per Intervenció i publicada al Diari Oficial de la Generalitat amb normalitat el 2012. La Fiscalia també l'acusa per una adjudicació de l'any 2012 a un despatx d'advocats, per un import de 14.520 euros, perquè realitzés un assessorament jurídic per a un projecte d'una zona de dinamització internacional en matèria de propietat industrial, tot i tractar-se d'un assumpte aliè a les competències al Departament de Presidència, segons el ministeri públic. Sobre aquesta, Homs ha defensat que es va fer en conjunt amb el Consorci Zona Franca, que depèn de l'Estat.
Un altre dels expedients que la Fiscalia veu fraudulent és la contractació dels serveis de desplaçament i allotjament a Barcelona d'assistents a la trobada mundial de comunitats catalanes a l'exterior, que es va celebrar a la capital catalana el 25 de maig del 2012. En concret, el ministeri públic sosté que Homs, des del seu càrrec de secretari general del Departament de la Presidència, va fragmentar indegudament la contractació de serveis a una agència de viatges per pagar les despeses de desplaçament i allotjament a Barcelona dels assistents a la trobada mundial de comunitats catalanes.
Podria adherir-se a l'amnistia
L’advocada de l’exconseller, la penalista Judit Gené, ja ha demanat a la magistrada que derivi aquesta peça a la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, perquè l’adjunti a la causa contra una trentena de càrrecs pels preparatius de l’1-O, en la qual l'estiu passat es van acumular les despeses per promocionar Catalunya a l’exterior dels governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont, entre els anys 2011 al 2019, i on inicialment s’incloïa el cas d’Homs. La causa oberta a Homs, que va ser condemnat a un any i un mes d'inhabilitació per l'organització de la consulta del 9N del 2014, podria tancar-se amb la llei d'amnistia, que preveu l'esborrat dels delictes comesos en el marc del Procés, entre novembre del 2011 i del 2023.